|
|||||||
| Register | Blogs | FAQ | Forum Rules | VB Image Host | Members List | Calendar | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| West Cestina, Kaszubski, Polski, Slovak, Sorbisch, etc. |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
Dla mnie, Rosjanina, słowianskośc - znaczy wiele.
Znaczy przede wszystkim ideologiczne i polityczne bzdury, znaczy miliony martwych Rosjan i innych Słowian, zaginionych w wojnach o tą mitologiczną "słowianskośc", znaczy śmiertelne zniewagi, jakich doznały ludy słowiańskie od pansławistów mówiących językiem rosyjskim. Znaczy również wielkie niebezpieczeństwo dla mojego narodu, gdyż każdy raz, gdy dochodzi do rozwoju świadomości narodowej Rosjanina, włądzy zastępiają ten rozwój fałszywymi ideami "narodu wszechsłowiańsiego" albo "sowieckiego". Co do prawosławia - nie chcę nawet o tym mówic! Nie jestem chrześcijaninem, nie lubię w ogóle chrześcijaństwa, ale prawosławie darzę specjalną nienawiścią. Tysiąc lat zdebilenia... A więc - precz z pansławizmem! |
|
||||
|
Ja też nie jestem chrześcijaninem(tzn. poprzez chrzest jestem ale nim się nie czuję) i co z tego? Panslawizm jako hasło wymyślone przez Rosyjskich nacjonalistów by utrwalić hegemonię Rosji oczywiście się nie broni...w ogóle Słowianie przez lata byli dla siebie najgorszymi wrogami...niestety. Ale może nadszedł wreszcie czas by to zmienić, jako Słowianie łączy nas nie tylko język, kultura ale również krew co wielu próbuje dyskredytować. Ponadto mamy podobną mentalność z nikim się tak dobrze nie dogadasz jak z drugim Słowianinem- wiem o czym mówię ponieważ posiadam przyjaciół w Czechach i na Słowacji-, poruszałem z nimi wielokrotnie tą tematykę i wiem że wielu spośród nich skłonna jest przystać na pewien rodzaj Słowiańskiej federacji. Jedyne co budzi niesmak to pozostałość po pan-slawizmie Rosyjskim obawa przed wielkim bratem który mógłby wchłonąć mniejszego, co ciekawe Czesi i Słowacy nie podzielają tych obaw w stosunku do Polski ...W każdym razie ja osobiście nie jestem wrogo nastawiony do Rosji to czego dokonali Rosjanie jest dowodem na to że my Słowianie możemy budować mocarstwa,poza tym Rosjanie są silnie przywiązani do swojej kultury i języka. Jako ateista zmuszony jestem także przyznać że wielokrotnie właśnie religia była jednym z elementów które nie pozwoliły rozbić i "wynarodowić narodu "(taki mały teutologizm
) przez często różniącego się etnicznie i kulturowo wroga. Paradoksalnie w obliczu słabnięcia chrześcijaństwa spoiwem łączącym Słowiańskie narody może stać się dawna pogańska kultura...Sława Sławii i niech żyje Pan-Slawizm. |
|
||||
|
Mozna byc "przeciw" a mozna byc "za", tak czy tak jestesmy slowianami. Nie zgadzam sie z wersja Rosyjska o zjednoczeniu slowian ale tez mysle ze mamy wiecej ze soba wspolnego niz, na przyklad z Niemcami. Przewaznie to byla religia co nas wyrozniala, i to szkoda by w kazdej naszej religii to w sumie uczy to samo. Ale jezyk i kulture to wszyscy slowianie maja podobne do siebie i ja uwazam ze to jest w porzadku, tylko szkoda ze tyle niezgody jest miedzy nami.
"Na Ogol biorac, to slowianie sa skorzy do zaczepki i gwaltowni, i gdyby nie ich niezgoda wywolana mnogoscia rozwidlen ich galezi i podzialow na szczepy, zaden lud nie zdolalby im sprostac w sile." -Ibrahim ibn Jakub.
Duke Leszek the White explained in a long letter to the Pope that neither he nor any self-respecting Polish knight could be induced to go to the Holy Land, where, they had been informed, there was no wine, mead, or even beer to be had. Last edited by Lisowczyk; 1 Day Ago at 08:10. |
![]() |
| Bookmarks |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (1 members and 1 guests) | |
| Gromoljut |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|