Stirpes  

Go Back   Stirpes > Ethnic Forums > Славия - Slavija > West

West Cestina, Kaszubski, Polski, Slovak, Sorbisch, etc.

Reply

Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Monday, June 23rd, 2008
Shakaras's Avatar
Junior Member

Last Online: 15 Hours Ago 21:57
Shakaras shows some promise.
Default Słowiańskość to pustosłowie

Dla mnie Polaka, słowiańskość nic nie znaczy.
Jest wręcz czymś obcym i niebezpiecznym.
Panslawistyczne zapędy uważam za zagrożenie dla Polski i Polaków. Dla tego kim jesteśmy.
Inni Słowianie, i wyłącznie ci prawosławni, są agresywnie nastawieni względem naszej tożsamości narodowej.
Bawią mnie zarzuty o tym jakoby Polacy zdradzili Słowiańską rodzinę. Przecież to jest śmieszne.

Polacy najwięcej wycierpieli z rąk innych Słowian, dopiero potem Niemców.
To z Niemcami – Prusami i Cesarstwem Austro-Węgierskim, zbrodni na naszej niepodległości dokonał inny słowiański kraj i naród. Nie można zapomnieć o rusyfikacji(germanizacji również), której celem było zniszczenie naszego narodu. Wymazanie jego historii, i chwały.

I to robili nam Słowianie, do tego ci którzy mienią się najlepszymi przedstawicielami słowiańskości.
Polska nigdy nie zdradziła słowiańskości, to prędzej inni Słowianie zdradzili Polskę.

Dlatego Ja nie poczuwam się do żadnej solidarności słowiańskiej.
Chodź są oczywiście rodacy, którzy wierzą w te panslawistyczne hasła...jakże się mylą. W moich oczach są zalążkiem nowej targowicy.

Nie oznacza to oczywiście, że ja nie lubię słowiańśkich nacji, właściwie mam do większości z nich stosunek neutralny. Ale uważam, że Polska powinna się trzymać jak najdalej od 'Słowiańskich projektów"

Fałszywe założenia – Prawdziwi Słowianie to prawosławni, gdyż nie zdradzili swojej tożsamości.
To jest szowinistyczny bełkot. Przecież Chrześcijaństwo czy to prawosławne, czy katolickie, nie jest słowiańskie. Religia Słowian to był Trygław, Perun, Weles, Świętowid i spółka. Przyjmując Chrzest czy to z rąk prawosławnych czy katolickich, tak samo wyrzekało się swojej religii i części swojej tożsamości.

W Polsce chrzest przyjęty został z rąk Czechów, z wiadomych powodów.
Reply With Quote
  #2 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Tuesday, June 24th, 2008
Junior Member

Last Online: Tuesday, July 29th, 2008 11:34
Khozinsky has earned the respect of peers.
Default Re: Słowiańskość to pustosłowie

Dla mnie, Rosjanina, słowianskośc - znaczy wiele.

Znaczy przede wszystkim ideologiczne i polityczne bzdury, znaczy miliony martwych Rosjan i innych Słowian, zaginionych w wojnach o tą mitologiczną "słowianskośc", znaczy śmiertelne zniewagi, jakich doznały ludy słowiańskie od pansławistów mówiących językiem rosyjskim.

Znaczy również wielkie niebezpieczeństwo dla mojego narodu, gdyż każdy raz, gdy dochodzi do rozwoju świadomości narodowej Rosjanina, włądzy zastępiają ten rozwój fałszywymi ideami "narodu wszechsłowiańsiego" albo "sowieckiego".

Co do prawosławia - nie chcę nawet o tym mówic! Nie jestem chrześcijaninem, nie lubię w ogóle chrześcijaństwa, ale prawosławie darzę specjalną nienawiścią. Tysiąc lat zdebilenia...

A więc - precz z pansławizmem!
Reply With Quote
  #3 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Saturday, July 5th, 2008
Sarmata's Avatar
Member

Last Online: 17 Hours Ago 19:38
Sarmata has earned the respect of peers.

Ja też nie jestem chrześcijaninem(tzn. poprzez chrzest jestem ale nim się nie czuję) i co z tego? Panslawizm jako hasło wymyślone przez Rosyjskich nacjonalistów by utrwalić hegemonię Rosji oczywiście się nie broni...w ogóle Słowianie przez lata byli dla siebie najgorszymi wrogami...niestety. Ale może nadszedł wreszcie czas by to zmienić, jako Słowianie łączy nas nie tylko język, kultura ale również krew co wielu próbuje dyskredytować. Ponadto mamy podobną mentalność z nikim się tak dobrze nie dogadasz jak z drugim Słowianinem- wiem o czym mówię ponieważ posiadam przyjaciół w Czechach i na Słowacji-, poruszałem z nimi wielokrotnie tą tematykę i wiem że wielu spośród nich skłonna jest przystać na pewien rodzaj Słowiańskiej federacji. Jedyne co budzi niesmak to pozostałość po pan-slawizmie Rosyjskim obawa przed wielkim bratem który mógłby wchłonąć mniejszego, co ciekawe Czesi i Słowacy nie podzielają tych obaw w stosunku do Polski ...W każdym razie ja osobiście nie jestem wrogo nastawiony do Rosji to czego dokonali Rosjanie jest dowodem na to że my Słowianie możemy budować mocarstwa,poza tym Rosjanie są silnie przywiązani do swojej kultury i języka. Jako ateista zmuszony jestem także przyznać że wielokrotnie właśnie religia była jednym z elementów które nie pozwoliły rozbić i "wynarodowić narodu "(taki mały teutologizm) przez często różniącego się etnicznie i kulturowo wroga. Paradoksalnie w obliczu słabnięcia chrześcijaństwa spoiwem łączącym Słowiańskie narody może stać się dawna pogańska kultura...Sława Sławii i niech żyje Pan-Slawizm.
Reply With Quote
  #4 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Sunday, July 6th, 2008
Marcus Marulus's Avatar
omalaatuinen kroatialainen

Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.

Quote:
Originally Posted by Shakaras View Post
Słowiańskość to pustosłowie
Da, upravo tako, slažem se.
Reply With Quote
  #5 (permalink)     Quote this post in a PM
Old 1 Week Ago
New Member

Last Online: 1 Week Ago 12:46
memento 's reputation has not travelled afar.

I don't know much about Russia and Ukraine, but I think us West Slavs are pretty similar.
Reply With Quote
  #6 (permalink)     Quote this post in a PM
Old 1 Day Ago
Lisowczyk's Avatar
Junior Member

Last Online: 6 Hours Ago 06:58
Lisowczyk shows some promise.

Mozna byc "przeciw" a mozna byc "za", tak czy tak jestesmy slowianami. Nie zgadzam sie z wersja Rosyjska o zjednoczeniu slowian ale tez mysle ze mamy wiecej ze soba wspolnego niz, na przyklad z Niemcami. Przewaznie to byla religia co nas wyrozniala, i to szkoda by w kazdej naszej religii to w sumie uczy to samo. Ale jezyk i kulture to wszyscy slowianie maja podobne do siebie i ja uwazam ze to jest w porzadku, tylko szkoda ze tyle niezgody jest miedzy nami.
"Na Ogol biorac, to slowianie sa skorzy do zaczepki i gwaltowni, i gdyby nie ich niezgoda wywolana mnogoscia rozwidlen ich galezi i podzialow na szczepy, zaden lud nie zdolalby im sprostac w sile." -Ibrahim ibn Jakub.
Duke Leszek the White explained in a long letter to the Pope that neither he nor any self-respecting Polish knight could be induced to go to the Holy Land, where, they had been informed, there was no wine, mead, or even beer to be had.

Last edited by Lisowczyk; 1 Day Ago at 08:10.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (1 members and 1 guests)
Gromoljut
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules