Stirpes  

Go Back   Stirpes > Ethnic Forums > Славия - Slavija > West

West Cestina, Kaszubski, Polski, Slovak, Sorbisch, etc.

Reply

Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Sunday, June 22nd, 2008
ImperiaBG's Avatar
Bulgarian Orthodoxy

Last Online: 2 Hours Ago 10:08
ImperiaBG has earned the respect of peers.
Send a message via ICQ to ImperiaBG Send a message via Skype™ to ImperiaBG
Default Instytut Polski

O NAS

Instytut Polski od ponad 50 lat jest obecny w Bułgarii. Zmienialiśmy nazwy, adresy, telefony, ale nie zmieniły się nasze cele i kontakt z bułgarskim społeczeństwem. Dziś Instytut Polski stara się przybliżyć kulturę i aspiracje współczesnej Polski.

Warto przypomnieć, że Instytut kontynuuje tradycję Towarzystwa Bułgarsko-Polskiego, popularyzującego polską kulturę głównie na łamach wydawanego w latach 1918 - 1935 czasopisma "Przegląd Polsko-Bułgarski" oraz w serii wydawniczej Biblioteka Polska. Założycielami Towarzystwa byli Bojan Penew (1882-1927) - wybitny krytyk, Dora Gabe - poetka i tłumaczka oraz Tadeusz Stanisław Grabowski (1881-1975)- pierwszy Ambasador RP w Bułgarii po odzyskaniu niepodległości w 1918 roku przez Polskę.

Zapraszamy Państwa do Instytutu, zapraszamy do współpracy Instytut*Polski
  #2 (permalink)     Quote this post in a PM
ImperiaBG's Avatar
Bulgarian Orthodoxy

Last Online: 2 Hours Ago 10:08
ImperiaBG has earned the respect of peers.
Send a message via ICQ to ImperiaBG Send a message via Skype™ to ImperiaBG
Default Re: Instytut Polski

Aktualne wydarzenia

Czesław Miłosz (1911 - 2004)
Laureat literackiej Nagrody Nobla 1980

Czesław Miłosz przyszedł na świat 30 czerwca 1911 r. w rodzinie pielęgnującej tradycje ziemiańskie.
Lata 1934-35, dzięki państwowemu stypendium naukowemu, studiuje w Paryżu. Po powrocie podjął pracę w Polskim Radiu, najpierw w Wilnie, potem w Warszawie. Podczas II wojny światowej zaangażowany w podziemne życie kulturalne. Wydaje antologię pt. Myśl niepodległa, a poezje wojenne - w tomie pt. Ocalenie, w którym rozważał rolę pisarza w epoce totalnej zagłady. „Pod okupacją zyskałem większą świadomość społecznego znaczenia literatury, a okrucieństwa nazistowskie silnie wpłynęły na treść moich utworów," - wspominał po latach.
Po wojnie, kiedy władzę w Polsce objęli komuniści, wstąpił do służby dyplomatycznej. Jako radca kulturalny przebywał na placówkach w Stanach Zjednoczonych i w Paryżu. W 1951 r. odmówił powrotu do kraju. W paryskiej „Kulturze" opublikował artykuł pt. Nie, uzasadniając swą decyzję pozostania na Zachodzie, czym wywołał wielki skandal w kręgach partyjno-literackich PRL. „W moim kraju dość późno - w latach 1949 —1950 zażądano od pisarzy i artystów, aby uznali bez zastrzeżeń „socjalistyczny realizm”. Ze zdziwieniem spostrzegłem, że nie jestem do tego zdolny," - napisał w przedmowie do książki pt. Zniewolony umyśl (1953), analizującej metody manipulowania inteligencją.
W 1960 r. jest poproszony przez Uniwersytet Kalifornijski o wygłoszenie cyklu wykładów z literatury polskiej. Osiadł w Berkeley na stałe, obejmując katedrę języków słowiańskich. W 1976 r. otrzymał stypendium Guggenheima, dwa lata później wyróżniony został The Neustadt International Prize for Literature.
Czesław Miłosz był tłumaczony na wiele języków. Międzynarodową sławę zdobył jako poeta i eseista. W końcu w 1980 r. uzyskał najwyższy laur literacki - Nagrodę Nobla. Tego samego roku przyjął doktorat honoris causa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.
Do 1989 r. publikuje przeważnie w paryskiej „Kulturze” i w Polsce (poza cenzurą).
Od 1989 r. mieszka w Berkeley i Krakowie. Dalej pisze i wydaje (m.in. 1991 – Dalsze okolice; 1992 – Szukanie ojczyzny; 1995 – Metafizyczna pauza; 1997 – Piesek przydrożny; Abecadło Miłosza; 2004 – Przygody młodego umysłu; O podróżach w czasie).
Na bułgarski zostały przełożone Zniewolony umysł, Dolina Issy i Piesek przydrożny.
Zmarł 14 sierpnia 2004 r. Instytut*Polski
  #3 (permalink)     Quote this post in a PM
Wladyslaw Warnenczyk's Avatar
Member

Last Online: 2 Weeks Ago 10:21
Wladyslaw Warnenczyk shows some promise.

I am a regular visitor to the Instytut Polski in Sofia.They offer polish books and films and often have diffrent guest-artists from Poland to perorm for free.
Reply With Quote
  #4 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Monday, June 23rd, 2008
Junior Member

Last Online: Tuesday, July 29th, 2008 11:34
Khozinsky has earned the respect of peers.

ImperiaBG napisał:
Zmienialiśmy nazwy, adresy, telefony, ale nie zmieniły się nasze cele i kontakt z bułgarskim społeczeństwem. Dziś Instytut Polski stara się przybliżyć kulturę i aspiracje współczesnej Polski.

Szczerze życzę Państwu powodzenia w tej wielkiej misji!

WladyslawWarnenczyk napisał:
I am a regular visitor to the Instytut Polski in Sofia.They offer polish books and films and often have diffrent guest-artists from Poland to perorm for free.

Chciałbym, żeby w moim mieście istniało coś takiego! Szkoda, że polsko-rosyjska wymiana kulturowa najczęściej nie idzie dalej wzajemnych deklaracji
Reply With Quote
  #5 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Monday, June 23rd, 2008
Member

Quote:
Originally Posted by Khozinsky View Post
ImperiaBG napisał:
Zmienialiśmy nazwy, adresy, telefony, ale nie zmieniły się nasze cele i kontakt z bułgarskim społeczeństwem. Dziś Instytut Polski stara się przybliżyć kulturę i aspiracje współczesnej Polski.

Szczerze życzę Państwu powodzenia w tej wielkiej misji!

WladyslawWarnenczyk napisał:

Chciałbym, żeby w moim mieście istniało coś takiego! Szkoda, że polsko-rosyjska wymiana kulturowa najczęściej nie idzie dalej wzajemnych deklaracji
W jakim rosyjskim mieście mieszkasz i jaki twój stosunek wobec rosjan?
Reply With Quote
  #6 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Tuesday, June 24th, 2008
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Wladyslaw Warnenczyk View Post
W jakim rosyjskim mieście mieszkasz i jaki twój stosunek wobec rosjan?
Mieszkam na zachodnim krańcu Rosji

Co do Rosjan - nie mogę powiedziec, że lubię ten naród, choc - jestem jego przedstawicielem. W większości swej jest to zdebilałe bydło, które nie może myślec i do niczego się nie nadaje Ale są i wśród nas ludzie światli, myślący. Uważam, że nasz główny problem - brak własnego państwa etnicznego.
Dzisiejsza Rosja jest dla mnie tylko trupem obrzydłego i znienawidzonego Związku; uważam wprost - że nie może i nie musi istniec. Jestem zwolennikiem podziału Rosji na mniejsze państewka etniczne (nie tylko rosyjskie, ale również tatarskie, ugro-fińskie itd.), pozbawienia się idei imperialistycznych, rozwoju tożsamości regionalnej, ciasnej współpracy i współdziałania z ludami Europy (przede wszystkim z naszymi zachodnimi sąsiadami - Polakami, Ukraińcami, Białorusinami, Litwinami). Uważam, że musimy wrócic na europejską drogę rozwoju, porzucic kremlowskie bajki o "Trzecim Rzymie", ratowaniu świata itp.
Reply With Quote
  #7 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Tuesday, June 24th, 2008
Member

Quote:
Mieszkam na zachodnim krańcu Rosji

Co do Rosjan - nie mogę powiedziec, że lubię ten naród, choc - jestem jego przedstawicielem. W większości swej jest to zdebilałe bydło, które nie może myślec i do niczego się nie nadaje Ale są i wśród nas ludzie światli, myślący. Uważam, że nasz główny problem - brak własnego państwa etnicznego.
Dzisiejsza Rosja jest dla mnie tylko trupem obrzydłego i znienawidzonego Związku; uważam wprost - że nie może i nie musi istniec. Jestem zwolennikiem podziału Rosji na mniejsze państewka etniczne (nie tylko rosyjskie, ale również tatarskie, ugro-fińskie itd.), pozbawienia się idei imperialistycznych, rozwoju tożsamości regionalnej, ciasnej współpracy i współdziałania z ludami Europy (przede wszystkim z naszymi zachodnimi sąsiadami - Polakami, Ukraińcami, Białorusinami, Litwinami). Uważam, że musimy wrócic na europejską drogę rozwoju, porzucic kremlowskie bajki o "Trzecim Rzymie", ratowaniu świata itp.
Zgadzam śię y tobą o podziale Rosji.Nie mogę powiedzieć jakimi ludzmi są rosianie,ale ja ich nie lubię z patriotycznych przyczyń.Ciekawie skoro jesteś rosianinem dlaczego mówisz tak dobrze po polsku?Masz polskich korzeni?
Reply With Quote
  #8 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Wednesday, June 25th, 2008
Junior Member

Quote:
Zgadzam śię y tobą o podziale Rosji.Nie mogę powiedzieć jakimi ludzmi są rosianie,ale ja ich nie lubię z patriotycznych przyczyń.Ciekawie skoro jesteś rosianinem dlaczego mówisz tak dobrze po polsku?Masz polskich korzeni?
No, do tego, by nie lubic kogoś, lepiej miec jakieś rozsądne przyczyny Ślepa nienawiśc prowadzi do fanatyzmu.
Choc, w sprawie Rosjan, mogę ciebie zrozumiec. Tyle wyrządziliśmy krzywd na Polakach, w ogole tyle złego zrobiliśmy w sferze ideowo-politycznej. Natomiast mamy przepiękną i bogatą kulturę

Polskiego nauczyłem się sam, i teraz już nie potrafię wyjaśnic dlaczego. Chyba dlatego, że podświadomie (no i świadomie też, oczywiście) bardzo lubię Polaków - mają oni to, czego właśnie brakuje nam, Rosjanom. Mam na myśli zdrowy etnocentryzm, nacjonalizm, dążenie do zachowania swojej tożsamości i odrębności kulturowo-etnicznej i instytucjonalnej. Zawsze potrafili zachowac swą polskośc - i to mi się podoba.
Reply With Quote
  #9 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Saturday, June 28th, 2008
Shakaras's Avatar
Junior Member

Last Online: 14 Hours Ago 21:57
Shakaras shows some promise.

Ja tez nie lubie rosjan, i nie interesuje mnie ich kultura, odrzucam wszystko co rosyjskie. Nie ogladam rosyjskich filmow, nie czytam ichnich ksiazek, muzyki tez nie slucham, i mowie tu o wspolczesnej tworczosci.
Reply With Quote
  #10 (permalink)     Quote this post in a PM
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Shakaras View Post
Ja tez nie lubie rosjan, i nie interesuje mnie ich kultura, odrzucam wszystko co rosyjskie. Nie ogladam rosyjskich filmow, nie czytam ichnich ksiazek, muzyki tez nie slucham, i mowie tu o wspolczesnej tworczosci.
Uważaj, żebyś nie odrzucił tego, co jest warte. Taki fanatyzm wydaje mi się zbytni.
Reply With Quote
  #11 (permalink)     Quote this post in a PM
Shakaras's Avatar
Junior Member

Quote:
Uważaj, żebyś nie odrzucił tego, co jest warte. Taki fanatyzm wydaje mi się zbytni.
Spoko, na swiecie jest setka innych kultur, czesto bardziej ciekawych niz wasza, wiec "straty" nie odczuje
Reply With Quote
  #12 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Monday, June 30th, 2008
Member

Nie nawidzę ślepio wszystkich rosjan,mimo to,co nam zrobili ich przodkowie.Mądrych i edukowanych rosjan jak Khozinsky nie nawidzę,a nawet wolę przed niektórych polaków.Może na ogół nie lubię niektórych narodów za to,co zrobili w historii,ale zawsze lubię mądrych i dobrych ludźi,niezależnie od narodu.

Quote:
Spoko, na swiecie jest setka innych kultur, czesto bardziej ciekawych niz wasza, wiec "straty" nie odczuje
A kultura niemiecka podoba ci śię?
Reply With Quote
  #13 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Monday, June 30th, 2008
Shakaras's Avatar
Junior Member

Quote:
Nie nawidzę ślepio wszystkich rosjan,mimo to,co nam zrobili ich przodkowie.Mądrych i edukowanych rosjan jak Khozinsky nie nawidzę,a nawet wolę przed niektórych polaków.Może na ogół nie lubię niektórych narodów za to,co zrobili w historii,ale zawsze lubię mądrych i dobrych ludźi,niezależnie od narodu.

A kultura niemiecka podoba ci śię?
nie znam jej, choc mieszkam w Szczecinie, blisko, rozmwywaja mi sie w ogole europy zachodniej, szczerze nie odroznilbym pewnie wielu rzeczy od innych tego typu rzeczy z zachodniej europy - naturalnie jezyk odroznie . Do niemcow jakos tez nie palam sympatia, ale jakos ich trawie.
PS
nienawidze pisze sie razem

A tu mam dla Khozinskiego(dla innych tez) ciekawy link Źīģģåķņąščč. Ģīėčņāą ēą šóńńźčõ : Įėīćč ČķīŃĢČ
To tlumaczenie artykulu z Gazety Wyborczej, o zbrodnaich Czerwono Armijcach w wiosce na Slasku, i o tym, jak ci miekszancy im dzis wybaczaja - przetlumaczony na rosyjski przez rosjanke - podobno komentarze a jest ich juz ponad 50 sa przewaznie...sami zobaczycie

PS2
dziala link, mimo ze u mnie pojawia sie w dziwacznych znaczach
Reply With Quote
  #14 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Tuesday, July 1st, 2008
Junior Member

Quote:
A tu mam dla Khozinskiego(dla innych tez) ciekawy link To tlumaczenie artykulu z Gazety Wyborczej, o zbrodnaich Czerwono Armijcach w wiosce na Slasku, i o tym, jak ci miekszancy im dzis wybaczaja - przetlumaczony na rosyjski przez rosjanke - podobno komentarze a jest ich juz ponad 50 sa przewaznie...sami zobaczycie
Dzięki. Prawda, nie przeczytałem go całkiem - nie mogę czytac bzdury Nie warta rzecz tłumaczenia
Do dupy starą politykę i stare kłótnie. Ja nie jestem "czerwono armijcem", nie mam również czerwonoarmijskich przodków. Niezbyt mnie interesuje przeszłośc, myślę przeważnie o przyszłości, o losach europejskich narodów, w tym mojego narodu.

P.S. Lepiej tłumaczyc na rosyjski coś w rodzaju tego opowiadania:
Велесова ДлобоГа - Барним Š*егалица | ŠÆŠ½Š²Š°Ń€ŃŒ (opowiadanie "Styczeń" T.Szczepańskiego)

A jeśli chodzi o tłumaczenie z rosyjskiego - trochę niżej na tym forum, w rozdziale Slavija-West są linki do naszych programowych artykułów, przetłumaczonych przeze mnie na polski, dla Polaków. Jak ma ktoś ochotę - zapraszam do lektury.

P.P.S. Zgadzam się z WładysławemWarneńczykiem - idioci są wśród każdego narodu. I mędrzy i dobrzy ludzie - też.
Reply With Quote
  #15 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Sunday, July 6th, 2008
Sarmata's Avatar
Member

Last Online: 16 Hours Ago 19:38
Sarmata has earned the respect of peers.

Quote:
A ja bardzo lubię Rosyjską kulturę, myślę że masz zbyt krytyczny stosunek do swojego narodu...niestety w systemach pseudo-demokratycznych masy są mniej lub bardziej otumaniane przez media i pro-rządową propagandę... dotyczy to wszystkich krajów Europy 90 kilka procent to nieświadowi niczego "przeżuwacze trawy"-których ty nazywasz bydłem, zdecydowana mniejszość to ludzie światli,niestety nie wszyscy światli chcą robić coś pozytywnego...Jeszcze o Rosji hm... wydaje mi się że przez to że macie tak spory obszar Azjatycki w obrębie własnego państwa jesteście naturalną barierą stojącą na drodze Azjatyckiej ekspansji to bardzo ważna rola moim zdaniem, oczywiście jako nacjonalista współczuję Ci że nie macie etnicznego państwa...Wracając jeszcze do szeroko pojętej kultury to bardzo lubię "patriotyczno-rodzimowiercze" folkowo-metalowe zespoły Rosyjskie, niestety nie znam dobrze języka ale mają świetną
muzykę:
[media]http://www.youtube.com/watch?v=yvmHxfZbxWg&feature=related[/media]
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules