Quote:
U tome i jest stvar. Da bi ozakonio svoju samoprozvanu titulu odlucio je zaigrati na svoju rodbinsku liniju Nemanjica i oteo mali dio Raske nakon raspada Srbije, te se proglasio Kraljem Raske i Srbije. Isto je kasnije napravio i sa Dalmacijom i Hrvatskom iako tu titulu nije bas cesto koristio osim pred sam kraj(pred smrt) jer bi ga to dovelo u izravan sukob sa legalnim Ugarsko-Hrvatskim kraljem priznatim i od Hrvatskih plemica.
Papa je taj koji je u to vrijeme ozakonjavao titule, a to priznanje je doslo tek kasnih 1450ih sto ce reci nekih 5-6 godina prije 1463 kad je Bosna pala pod Turke.
|
Uspori malo. Ti utrča ni manje ni više no u XV vijek. Mi pričamo o Tvrtku I (prvom). On nije ni doživio taj XV vijek. Umro je 1391.
Quote:
U svim poveljama se govori o 'Bosnjanima' i nigdje se n e spoiminju Srbi kad se govori o stanovnicima Bosne.
A sto se tice ove povelje on se poziva na svoju liniju kroz svoju baku koja je kako rekosmo bila Nemanjic.
|
Ma sve je to super, ali ajde ti meni pokaži te povelje. Gdje su? Ja sam ti iznio par citata u kojima on o svojim precima govori kao o Srbima, ne Hrvatima ili ne daj bože "bošnjacima".
I kakvi crni "bošnjaci"? Pa to je moderni termin nastao iz Titovog naroda muslimana, kada su neki ljudi shvatili da je jako glupo imenovati jedan narod po religiji.
Quote:
Isto tako se Car Dusan proglasio kraljem Bugara i Grka sto ne znaci da je Dusan bio Bugarin ili Grk. Ista stvar je i sa Bosanskim "kraljevima".
|
A gdje Kralj Tvrtko spominje iti jedan jedini naord osim Srba u svojoj tituli? Podsjeti se kako glasi i vidjećeš da spominje jedino i isključivo Srbe, i uz to navodi imena provincija kojima vlada. Nema "bošnjaka", nema Hrvata, nema Dalmatinaca,...
Quote:
15. stoljece.
Bosna je pala 1463. god sto znaci da je bilo jos 27 godina do kraja 15-og. stoljeca....dovoljno vremena za Turke da obidju novo-osvojena podrucja i zabljeze narode koje zive u njima.
|
Pa to ti kažem. XV vijek. Tvrtko prvi serodio i umro u XIV. Nešto mnogo grešimo ovdje.
Quote:
|
Ne postoje "srbi katolici" niti su postojali.
|
Samo zato što ti to kažeš, ne mora značiti da je tako

.
Pokušaj osporiti da su Srbi živjeli sa obe strane Drine. To će biti zanimljivo za gledati. Pokušaj takođe osporiti da je vizantijski uticaj sezao samo do istočne obale Drine, a franački, papski ili koji god do zapadne.
Prostom dedukcijom dobićeš to da su Srbi sa jedne strane primili pravoslavlje, a oni sa druge katoličanstvo.
Vjerovatno si čuo za Bunjevce (Šokce). Eto, to su Srbi katolici.
Quote:
|
To je blago receno nepotvrdjeno.
|
A imaš li ti neku drugu potvrdu ili izvor?
Quote:
Kao sto rekoh ta podjela je bila vec vrlo jasno vidljiva u Tvrtkovo doba. Ljudi su vec bili dosta svjesni te podjele.
|
A ja kažem da nisu i onda ovako možemo do sutra. Da je Tvrtko bio neki zadrti Hrvat ili još zadrtiji Katolik, vjerovatno nikada ne bi pristao da se kruniše u Mileševi, pored moštiju Sv. Save, onoga koji je stvorio srpsku crkvu i srpsku duhovnost toga doba.
Quote:
Gdje se spominju ti "srbi katolici".
Kao sto rekoh podjela je bila vrlo jasna i ljudi su ih bili svjesno.
A sto se tice toga da su Kotromanici bili Srbi mogu samo reci da to ocito nije tocno i da nije cinjenicno stanje.
Tvrtkovo pozivanje na srpske pretke imalo je samo jedan cilj - uzurpirati Srpsku titulu i postati kralj neovisan o Ugarsko-Hrvatskom kralju kojem je svaki Hrvatski plemic bio podlozan.
|
Ma daj, nećemo se praviti naivni. Pa zar ti zaista misliš da je Ugarski kralj neki imbecil? Misliš da će neko biti slobodan od njegovog uticaja samo ako kaže da nije Hrvat. Nemoj biti smiješan. Pa šta je sprečilo ostale hrvatske velikaše da kažu da nisu Hrvati pa da ostanu samostalni? Ne funkcionišu stvari tako druže.
Quote:
I Hrvati su isto slali svoju vojsku na Kosovo, a takodjer i Madjari.
To nista ne znaci.
Uostalom znacjanije bi trebalo biti to da je Tvrtko kao Bosanski ban(isto Hrvatska titula btw.) ratovalo sa Dusan i drugim srpskim kraljevima.
|
Hrvati jesu bili tamo sa Ivanom Paližnom na čelu, ali ne i Mađari.
Vlatko Vuković je nosio titulu Vojvode, što je srpska titula, ako ćemo tako.
A titula "ban" uopšte nije hrvatska, već je vjerovatno avarskoga porijekla.
Quote:
Te koristi su dosle tek kasnih 1450ih(tocnije mislim da se radi o 1456-58) kad ga je Papa priznao za Kralja Bosne. Dakle to tada je Tvrtko bio nista vise nego samoprozvani vladar nepriznat od Pape a i drugih kraljeva sto ce reci da je itekako imao razloga pozivati se i uzurpirati titulu srskog kralja.
A svoje Hrvatstvo nije spoimnjao zbog vec gore spomenutih "sankcija" koje bi uslijedile nakon tog priznanja....dakle on bi tehnicki priznao svoju podloznost Ugarsko-Hrvatskom kralju kojem je svaki Hrvatski plemic potpadao. Zato je Tvrtko odlucio odigrat na drugu kartu.
|
Dakle, ovo si već rekao, a i ja sam već odgovorio. I dalje nešto brkamo vijekove

.
I povodom sankcija sam već rekao što je trebalo. Dakle, gluposti. Ugarski Kralj, ako ništa drugo makar zna ko si i šta si

.
Quote:
Srbi katolici nisu postojali i da jesu zanimljivo je da onda i sami Srbi, te Srpski kraljevi onda nisu bili svjesni tih "katolickih srba".
U svakom slucaju ne bih zelio biti bezobrazan ali pojam "katolicki srbi" je jedna notorna laz.
|
kako znaš da srpski Kraljevi nisu znali za postojanje Srba Katolika? Mislim, odakle si izvukao taj zaključak?
Kasnija pokrštavanja za vreme Marije Terezije, NDH itd. su dovodila do toga, da čim primiš katoličanstvo ti faktički postaješ Hrvat. Kao što rekoh, to su političke igre, koje Srbi jako često znaju da izgube, ali sad šta je tu je.
Pozdrav.