|
|||||||
| Register | Blogs | FAQ | Forum Rules | VB Image Host | Members List | Calendar | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| South Balgarski, Hrvatski, Makedonski, Slovenščina, Srpski, etc. |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
Quote:
|
Aryan power! Mi Arijevci smo oduvijek bili tu, to se oduvijek znalo, evo sada i službene potvrde!
|
|
||||
|
Jedni od predaka. I ne samo Srba vec i drugih naroda istocne Europe. No ne znam koliki udio njihove krvi ima medju južno slavenskim narodima (i dali je uopće značajan). Mislim da su ljudi koji su se prvi počeli zvati Sarmatima (imavši ono što se smatra njihovom kulturom i jezikom) inaće potekli (prije nego su se počeli kretati sjevernije) sa Balkana, da bi se jedan dio poslje ponovno vration dolje. Tako da...
Ne znam baš mnogo o njima. Jesu li Sarmati Slaveni? Dali su njihova staništa bila smao blizu, pa od tuda mnoge sličnosti?
|
Ozbiljno govoreći, Sarmati su dio jednog velikog iranskog korpusa koji se tijekom 2. tisućljeća pr. Kr. proširio u istočnoj Europi, sve do Kavkaza. Drugi ogranci tog korpusa bili bi Skiti i Alani, odnosno Oseti, koji postoje još dan-danas (Sjeverna Osetija u sastavu Ruske Federacije i Južna Osetija u sastavu Gruzije - i jezik je očuvan). Vrlo je i zanimljiv i slučaj Jasa u sjevernoj Mađarskoj (Jászok). Čini se da su se oni doseili iz Osetije/Alanije (jedna te ista stvar) u srednjem vijeku, u nečemu što odgovara obrascu brojnih drugih naseljavanja stepskih naroda u Panonsku nizinu, poput Kumana i Pečenega itd., te su obrazovali posebnu autonomnu regiju koja je imala potpunu unutarnju samoupravu (neka vrsta plemenskog uređenja), bez ikakvog izvanjskog miješanja od strane ugarskog kralja kojem su bili dužni samo ispostaviti jednu određenu godišnju svotu poreza. U srednjovjekovnim latinskim dokumentima bili su nazivani Iazyges (što je bilo ime jednog antičkog naroda na tom području s kojim Jasi vjerjatno nemaju veze, nego je to ime bilo izabano samo zbog slučajne sličnosti). Izgleda da su svoj izvorni iranski jezik sačuvali sve negdje do 16. stoljeća, kad su se jezično asimilirali u u okolnu mađarsku sredinu. Sačuvani su neki kratki tekstovi i nekakav popis riječi. Svoju samoupravu su međutim sačuvali sve do 19. stoljeća. U njihovom središtu, današnjem mađarskom gradiću po imenu Jászberény postoji prilična svijest, još dan danas, o toj cijeloj tradiciji Jasa.
Last edited by Marcus Marulus; Monday, June 2nd, 2008 at 14:11. |
|
||||
|
Quote:
EDIT: Usput i ovo. Na Wikipedia piše da je Yazd bratski grad od Jászberénya. Dali smatraju da su odatle potekli, ili to bratstvo ima neki drugi razlog? |
|
|||
|
Quote:
Ovi - nazovimo ih tako - zapadni Iranci (Skiti, Sarmati, Oseti itd) bili su srodni s Irancima iz Perzije, ali se ne zna odakle su i jedni i drugi došli. Inače, ovi kod ovih Jasa iz Mađarske i kod Oseta izgleda da se radi o istom korijenu etnonima (os, as). |
|
||||
|
Quote:
?
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|