Stirpes  

Go Back   Stirpes > Ethnic Forums > Славия - Slavija > South

South Balgarski, Hrvatski, Makedonski, Slovenščina, Srpski, etc.

Reply

Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Wednesday, May 28th, 2008
Aramis's Avatar
Killer of smiles

Last Online: 4 Hours Ago 13:30
Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.
Default Crkva Bosanska -reloaded

Još uvijke postoje... Ali sada, kao nevladina organizacija .

Uslovi za pristup zajednici:

Quote:
- Mi vjerujemo da je Biblija nadahnuta, nepogrešiva, autoritativna Riječ Božija.

Quote:
- Mi vjerujemo u jednog Boga, koji vječno postoji u tri osobe: Otac, Sin i Duh Sveti.
- Mi vjerujemo u božanstvo našeg Gospoda Mesije Isusa, u Njegovo djevičansko rođenje, u Njegov bezgrešni život, u Njegova čuda, u Njegovu posredničku i pomirujuću smrt kroz Njegovu prolivenu krv, u Njegovo tjelesno oživljenje, u Njegovo uznesenje s desne strane Ocu i u Njegov lični povratak u sili i slavi.
- Mi vjerujemo da je za spasenje izgubljenog i grešnog čovjeka regeneracija po Duhu Svetom kroz vjeru u Mesiji Isusa apsolutno suštinska.
- Mi vjerujemo u krštenje - potapanje vjerujućih pod vodu, prema Pismima.
- Mi vjerujemo u krštenje - potapanje u Duhu Svetom čiji je dokaz govorenje u drugim jezicima kako Duh daje i u djelovanje duhovnih darova i službi.
- Mi vjerujemo u službu Duha Svetog koji prebiva u vjerniku i koji osposobljava vjernika da živi pobožnim životom.
- Mi vjerujemo u oživljenje i spašenih i nespašenih; onih spašenih, za život vječni, a onih nespašenih za osudu.
- Mi vjerujemo u universalnu zajednicu Mesije Isusa i u jedinstvo vjernika.
- Mi vjerujemo u praktičnu primjenu vjere u svakodnevnom iskustvu i upotrebu služenja ljudima u svakom području života.
Pripadnik Krstjanske zajednice ima obaveze i prava
Obaveze pripadnika Krstjanske zajednice su:
- da se pridržava u poslanickoj nauci, da se pridržava krstjanskih normi i štiti krstjanske vrijednosti,
- da poznaje i primjenjuje propise Krstjanske zajednice,
- da daje redovne doprinose i druge priloge za potrebe Krstjanske zajednice,
- da čuva ugled i jedinstvo Krstjanske zajednice.
Prava pripadnika Krstjanske zajednice su:
- da slobodno izražava svoju vjeru,
- da se krstjanski odgaja i obrazuje,
- da koristi ustanove Krstjanske zajednice,
- da sudjeluje u zajedničkim aktivnostima u lokalnim zajednicama,
- da bira organe Krstjanske zajednice i da bude biran u organe Krstjanske zajednice,
- da bude obaviješten o radu organa i ustanova Krstjanske zajednice,
- da se obraća organima Krstjanske zajednice radi zaštite svojih vjerskih prava,
- da u okvirima odgovarajućih propisa koristi imovinu Krstjanske zajednice

Komentari?
  #2 (permalink)     Quote this post in a PM
Marcus Marulus's Avatar
omalaatuinen kroatialainen

Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.
Default Re: Crkva Bosanska -reloaded

Ja mislim da to nije nikakva prava Crkva Bosanska nego nekakve - da oprostite na izrazu - paramasonske bljezgarije. Na koncu, i dokumenti vezani za pravu narav Crkve Bosanske (krstjana) vrlo su oskudni, pa kako bi se mogla ta Crkva vjerno rekonstruirati? Podsjeća me na slučaj nekih neopoganskih sekta.

Last edited by Marcus Marulus; Wednesday, May 28th, 2008 at 15:44.
Reply With Quote
  #3 (permalink)     Quote this post in a PM
Aramis's Avatar
Killer of smiles

Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.Aramis is a deity.

Quote:
Originally Posted by Marulus View Post
Ja mislim da to nije nikakva prava Crkva Bosanska nego nekakve - da oprostite na izrazu - paramasonske bljezgarije. Na koncu, i dokumenti vezani za parvu narav Crkve Bosanske (krstjana) vrlo su oskudni, pa kako bi se mogla ta Crkva vjerno rekonstruirati? Podsjeća me na slučaj nekih neopoganske sekte
Ja osobno sve ovo ne shvatam previse komplikovano. Jednostavno je... pokusaj ujedinjenja svih nacija BiH (prije svega omladine) pod jednim krovom. Jedna od mnogih pokusaja do sada. Ovdje se sve to naziva 'Crkva Bosanska'. Osnivaci sigurno nisu imali bilo kakvih losih namjera, niti mislim da netko mocniji stoji iza ovoga. Ima mnogo slicnih organizacija vec sada u BiH, samo vecina njih nemaju vjerski okvir, vec neki ljevicarski.
  #4 (permalink)     Quote this post in a PM
Monolith's Avatar
A pale shadow

Last Online: 1 Hour Ago 16:28
Monolith 's wisdom is sought by the gods.Monolith 's wisdom is sought by the gods.Monolith 's wisdom is sought by the gods.Monolith 's wisdom is sought by the gods.Monolith 's wisdom is sought by the gods.Monolith 's wisdom is sought by the gods.Monolith 's wisdom is sought by the gods.Monolith 's wisdom is sought by the gods.Monolith 's wisdom is sought by the gods.Monolith 's wisdom is sought by the gods.Monolith 's wisdom is sought by the gods.

Quote:
Originally Posted by Vincent View Post
Ja osobno sve ovo ne shvatam previse komplikovano. Jednostavno je... pokusaj ujedinjenja svih nacija BiH (prije svega omladine) pod jednim krovom. Jedna od mnogih pokusaja do sada. Ovdje se sve to naziva 'Crkva Bosanska'. Osnivaci sigurno nisu imali bilo kakvih losih namjera, niti mislim da netko mocniji stoji iza ovoga. Ima mnogo slicnih organizacija vec sada u BiH, samo vecina njih nemaju vjerski okvir, vec neki ljevicarski.
To je prvo što mi je palo na pamet kad sam pročitao što im piše na stranici:

Quote:
TOLERANCIJA
Početkom devedesetih prošlog vijeka Bosna i Hercegovina je doživila rat koji i za danas dan ima velike posljedice. Pored velikih razaranja gradova, kulturnih spomenika i nasljeđa javilo se i veliko nepovjerenje među ljudima, pojavila se segregacija i rasizam u raznim oblicima, ali i pored svega mora se reći kako se život vraća i traži svoj put. Veliki broj ljudi trpi o raznim posljedicama užasnih iskustava. 30-50 procenata od stanovništva pati od raznih simptoma posljedice traume. Koliko nam predstoji još da nađemo put do istinskog pomirenja! Svima nam je jasno da moramo živjeti zajedno na ovoj zemlji.

Reply With Quote
  #5 (permalink)     Quote this post in a PM
Pirate's Avatar
Somali Pirate

Last Online: 2 Hours Ago 14:51
Pirate 's judgement is sought by kings.Pirate 's judgement is sought by kings.Pirate 's judgement is sought by kings.Pirate 's judgement is sought by kings.Pirate 's judgement is sought by kings.Pirate 's judgement is sought by kings.Pirate 's judgement is sought by kings.Pirate 's judgement is sought by kings.Pirate 's judgement is sought by kings.Pirate 's judgement is sought by kings.Pirate 's judgement is sought by kings.

Meni to zgleda kot nek poskus izrabljanja krščanstva za neko umetno bosansko identiteto ("tolerancija" itd.).
  #6 (permalink)     Quote this post in a PM
Aramis's Avatar
Killer of smiles

Quote:
Originally Posted by M.R. View Post
Meni to zgleda kot nek poskus izrabljanja krščanstva za neko umetno bosansko identiteto ("tolerancija" itd.).
Da, to sam i ja rekao u prošlom postu. Ima mnogo organizacija sa sličnom svrhom, tj. zbližavanje ljudi, kreiranje umjetnog Bosanskog nacijonalnog identiteta (i ako za sada još uvijek tvrde da se radi o regionalnom), tolerancije, odnosno mira radi. Ovo je jedna od rijetkih religijskih (kršćanskih u ovom slučaju), jer većina njih su Titoisti, i ništa drugo. Ova također ide malo dublje u povijest da bi našla dodirnu tačku koja bi povezala Bosanske nacije.
  #7 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Friday, June 13th, 2008
Marcus Marulus's Avatar
omalaatuinen kroatialainen

Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.

Postoji ogromna zbrka, i terminološka i stvarna, oko Crkve Bosanske. Mnogi te srednjovjekovne krstjane nazivaju patarenima ili bogumilima, što su sekte iz južne Francuske odnosno Bugarske i nemaju nikakve veze s Bosnom.
Reply With Quote
  #8 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Friday, June 13th, 2008
Aramis's Avatar
Killer of smiles

Quote:
Originally Posted by Marulus View Post
Postoji ogromna zbrka, i terminološka i stvarna, oko Crkve Bosanske. Mnogi te srednjovjekovne krstjane nazivaju patarenima ili bogumilima, što su sekte iz južne Francuske odnosno Bugarske i nemaju nikakve veze s Bosnom.
Tačnije, nazivaju ih bogumilima, a upoređuju sa patarenima. A oni su, kao što si ti rekao, bili čisto krstjani.
Reply

Bookmarks

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules