Stirpes  

Go Back   Stirpes > Ethnic Forums > Славия - Slavija > South

South Balgarski, Hrvatski, Makedonski, Slovenščina, Srpski, etc.

Reply

Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Tuesday, March 18th, 2008
Senior Moderator

Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.
Default Kampus na Borongaju sam će proizvoditi potrebnu energiju

Quote:
17. 03. 2008.

ENERGETSKA UČINKOVITOST

Kampus na Borongaju sam će proizvoditi potrebnu energiju

Autor Petra Maretić Žonja

I odresci će cvrčati u ulju za prženje na energiju prikupljenu u krugu kampusa, a tako će se grijati i ljeti rashlađivati prostorije

Računi za vodu, struju, grijanje... neće stizati na adresu kampusa na Borongaju nakon što ga potpuno sagrade.

Uhvati i sačuvaj

Zagrebački sveučilišni kampus prema projektu domaćih stručnjaka za energetski učinkovitu gradnju trebao bi biti i prvi štedljivi znanstveni grad u državi. Svu će potrebnu energiju proizvoditi sam iz obnovljivih izvora.

Onima koji svakoga mjeseca plaćaju račune to može djelovati poput znanstvene fantastike. Ali solarni, termalni i fotonaponski kolektori davat će struju, a sezonski spremnici topline zimi će grijati naselje viškovima prikupljenim tijekom ljeta.

Toplinom bi se oni punili i iz utrobe zemlje, iz sustava za pročišćavanje otpadnih voda, i iz uhvaćene topline otpadne vode.

Na toj tehnologiji temeljit će se energetska samodovoljnost bivše vojarne na Borongaju. Da se toplina ne bi rasipala, sve nove fakultetske zgrade u kampusu gradit će se od cigle koja toplinski izolira pet puta bolje od obične. Zidovi i podovi bit će izolirani vakuumskim oblogama, s troslojnim prozorima. Na krovovima izolator će biti zelenilo.

– Zahvaljujući takvoj gradnji, izračunali smo, ukupno bi se u kampusu trošilo samo 30 kilovata po četvornome metru, osam puta manje od uobičajene potrošnje – objašnjava Antun Glasnović, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva.

Plaća za 300 docenata

On je s kolegom Zvonimirom Glasnovićem i potaknuo projekt znanstvenoga grada. Kad se na Borongaj preseli osam fakulteta i kad bude sagrađen studentski dom sa 5000 kreveta, Sveučilište će samo na energiji godišnje uštedjeti 30 milijuna kuna, a uloženo u gradnju vratit će se za 5-10 godina. Samo godišnje uštede na energiji bit će poput plaća za 300 docenata.

– Gradnja će biti skuplja najviše 20 posto, ali će za desetak godina dobitak pritjecati s više strana: u kampusu na Borongaju Sveučilište namjerava sagraditi istraživačko-razvojni centar, tehnološki park o održivoj i energetski učinkovitoj gradnji. To će biti mjesto na kojem ćemo domaćim gospodarstvenicima približiti što znamo i umijemo te ćemo tako i naplatiti naša dostignuća – kaže Zvonimir Glasnović.

Jedino im HEP toplinarstvo i Elektra neće imati što naplatiti.
[izvor]

Budućnost?
Reply With Quote
  #2 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Tuesday, March 18th, 2008
Monolith's Avatar
Ghost

Last Online: 2 Minutes Ago 16:27
Monolith 's wisdom is legendary.Monolith 's wisdom is legendary.Monolith 's wisdom is legendary.Monolith 's wisdom is legendary.Monolith 's wisdom is legendary.Monolith 's wisdom is legendary.Monolith 's wisdom is legendary.Monolith 's wisdom is legendary.Monolith 's wisdom is legendary.Monolith 's wisdom is legendary.Monolith 's wisdom is legendary.
Default Re: Kampus na Borongaju sam će proizvoditi potrebnu energiju

Quote:
Originally Posted by Marulus View Post
Budućnost?
Nadam se. Samo što je taj kampus daleko od centra, i do njega se može doći samo autom, ili autobusom pa pješačiti nekih pola kilometra. To još moraju srediti i sve pet. Sviđa mi se ideja.

Reply With Quote
  #3 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Wednesday, March 26th, 2008
Heretik's Avatar
Savorgnan's long lost younger brother

Last Online: 1 Week Ago 12:37
Blog Entries: 1
Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.

Je li moguce da su u hrvatskoj dosli pametni arhitekti i gradjevinari?

________

"There are no facts, only interpretations."

"Perhaps I know why it is man alone who laughs: He alone suffers so deeply that he had to invent laughter."

________

"Human existence must be a kind of error...it may be said of it, 'it is bad today and every day it will get worse, until the worst of all happens'. "

________

Reply With Quote
  #4 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Friday, June 13th, 2008
Senior Moderator

Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.

Quote:
Originally Posted by Monolith View Post
Nadam se. Samo što je taj kampus daleko od centra, i do njega se može doći samo autom, ili autobusom pa pješačiti nekih pola kilometra. To još moraju srediti i sve pet. Sviđa mi se ideja.
Nisam mislio sam na taj kampus konkretno, nego na energetsku budućnost općenito. Koliko bi bilo realno očekivati da bi takvi izvori energije (ne bih upotrijebio onaj otrcani izraz "alternativni") u nekoj, bližoj ili daljoj, budućnosti mogli pokriti potrebe kućanstava i javnih ustanova? Ostaje dalje problem industrijskih pogona, koji je mnogo teži.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules