|
|||||||
| Register | Blogs | FAQ | Forum Rules | VB Image Host | Members List | Calendar | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| South Balgarski, Hrvatski, Makedonski, Slovenščina, Srpski, etc. |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
Quote:
|
|
|||
|
Bolonja je u hrvatskom obrazovnom sustavu urokovala neviđenu eroziju obrazovnog standarda. To je najgora katastrofa u povijesti hrvatskog visokog obrazovanja.
|
|
|||
|
To si sve uspio zaključiti u dvije i pol godine koliko Bolonjski proces traje kod nas?
|
|
|||
|
Quote:
A to sam sve uspio zaključiti iz nebrojenih razgovora s asistentima i profesorima, sa studentima i bivšim studentima (koji uspoređuju sadašnji sustav studiranja s onim kroz koji su oni prošli), zaključio sam to iz instrukcija koje sam držao studentima "žrtvama" genijalne Bologne, kao i iz razgovora s profesorima u mirovini koji drže instrukcije današnjim studentima, kad im nešto ne ide. I sam sam predavao na fakultetu i prije Bologne i one boljke sustava koje su se tada mogle uočiti sada su još izraženije. Prem onom što kažu većina asistenata i docenata, fakultet i visoko obrazovanje praktički su se pretvorili u "školicu". Poigravanje s magijom brojeva igralo je u tom veliku ulogu. Prije nekoliko godina, velemudre hrvatske glave bile su se zabrinule nad činjenicom da u Hrvatskoj ima samo 8% visokoobrazovanih, što je ispod prosjeka EU (ah, ta njihova "božanska" EU), pa onda ministar Primorac zaključi da taj broj treba povećati. Naglasak je na broj, na kvantitetu, a ne na kvalitetu. Treba biti što više osoba koje posjeduju diplomu, što ne znači nužno obrazovanih. Programi su znatno lakši, nametnuta je docentima i profesorima prolaznost na ispitima od 80%, ako je ispod toga, onda gubiš nekakve bodove. Zbog toga postoji tendencija da se ispiti pretvaraju u lakrdije. Jer predavači su se počeli bojati. Da ne govorimo o seminarskim radovima napravljenim prema Wikipediji i sl. Uvod u generaciju neobrazovanih s diplomom, samo zato da bi se mogla popraviti statistika. |
|
|||
|
Na većini faksova je ovo tek treća godina Bolonje.
Nego... Moji dojmovi koje imam s Bolonjom su pozitivni. Na mom faksu (TVZ) promjene su više estetske prirode jer smo ionako prije bili trogodišnji studij tako da nije došlo do kračenja programa. Znam kako je još na FER-u. Taj faks jest postao lakši i trebao je postati jer je smiješno da svaki peti ili deseti student uspije dati prvu godinu radi matemate ili fizike, a želi studirati računarstvo. Ovo o čemu ti govoriš je krivica određenih profesora, ne sustava. |
|
||||
|
Quote:
I ja proces doživljavam veoma pozitivno, no realizacija je katastrofa. Očigldno je isti slučaj sa Republikom Htvartskom.
|
Quote:
Tko kaže da je najefikasniji sustav na svijetu? Mnoga europska sveučilišta naprosto odbijaju provesti bolonjski proces. To mogu sebi dopustiti zbog nekih pravila o autonomiji sveučilišta i sl. I što uopće znači "efikasno" u ovom kontekstu? To je vrlo rastezljiv pojam. Nešto što je efikasno za više tehničke škole, možda nije efikasno za druge fakultete itd. Tomu je možda trebalo pristupati od slučaja do slučaja, a ne prihvatiti tu Bolognu kao nekakvu svetinju, u njezinoj cijelosti, bespogovorno. A to se upravo napravilo. |
|
||||
|
Quote:
![]() Kada rekoh: "cemu najefikasniji sustav obrazovanja na svijetu"... mislio sam pri tome, da i postoji jedan koji se moze nazvati najefikasniji, cemu on ako se pravilno ne sprovodi. Nisam pri tome mislio na Bolonju ![]()
|
Quote:
Zapravo, htio si reći: "čemu i najefikasniji sustav obrazovanja na svijetu, kad..." Jedna mala rječca, odnosno nedostatak iste, može promijeniti smisao cijele rečenice. Nisam te bio dobro shvatio. A inače, premda vjerujem Pro Patriji na riječ, kad kaže da se na njegovom fakultetu situacija poboljšala nakon Bologne, i dalje mislim da se išlo pretjeranom žurbom, da je taj sustav prihvaćen previše nekritički, kao da je to nešto čemu nema "nikakve alternative". Možda su neka rješenja dobra za neke fakultete, dok za druge nisu. |
|
||||
|
Quote:
Quote:
Koliko ja znam, jedini fakultet u Hrvatskoj koji provodi Bolonju je FER.
||||
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
![]() Ma eto, ne znam šta da ti kažem. Ja samo ucim, i eto, dok je toga, valjda cu nekako proci ovaj faks bez ili sa Bolonjom.
![]() Last edited by Vincent; Sunday, February 10th, 2008 at 12:42. |
![]() |
| Bookmarks |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|