Stirpes  

Go Back   Stirpes > Ethnic Forums > Славия - Slavija > South

South Balgarski, Hrvatski, Makedonski, Slovenščina, Srpski, etc.

Reply

Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Tuesday, December 11th, 2007
Azerate 218

Last Online: 1 Week Ago 07:30
Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.Heretik is a sage.
Default Bosanske piramide i ostale lagane teme

Ja mislim da BiH treba preseliti na Mars.

Reply With Quote
  #2 (permalink)     Quote this post in a PM
Marulus's Avatar
absinthomaniac

Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.
Default Re: 300 tisuća Srba potpisalo peticiju za neovisnost Republike Srpske

Quote:
Originally Posted by Heretik View Post
Tko kaže da već nije ondje?
Reply With Quote
  #3 (permalink)     Quote this post in a PM
Slavni's Avatar
Senior Member

Last Online: Saturday, March 8th, 2008 18:36
Slavni is noble of speech.Slavni is noble of speech.

Quote:
Originally Posted by Heretik View Post
Mali zeleni ?
''During the five years we demonstrated all that we knew and were able to do, all our powers, but also our frailties. We were united and strong, surpassing both others and ourselves. We fascinated the world, both friends and enemies, with our dignified and fervent resistance to new world order which favoured our enemies and their genocidal plans of obliterating the Serb people.''
Dr.Radovan Karadzic
http://www.savekosovo.org/
http://istina.srpskinacionalisti.com/
Reply With Quote
  #4 (permalink)     Quote this post in a PM
Vincent's Avatar
V for Vincent

Last Online: 5 Days Ago 23:34
Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.

Karizmatični vođa, kapetan broda, naše misije na mars:

-----------------------------------------------------------------------

Izgled svemirskog broda (na prvom katu ima hard rock caffe... za zezu i kuliranje). Ova dobra koka u crvenom nema veze sa misijom... Sva slava Semiru!

----------------------------------------------------------------------

Semir: Vidiš mala, u ovu rupetinu sam sakrio sav novac onih redardosa što kontaju da ih vodim na mars.
Mala: Eki to?!
Semir: Pa sestrem' ba! Šo bi te lago?
Mala: hihihihi (onaj smijeh kada se nekom lafo nabacuješ, a previše si smotan da pri tome koristiš riječi).

"Zadnja opomena, svi unilazite. Saću da vam zatvorim poklopac!"

-----------------------------------------------------------------------

Semir: Gledajte u mapu. Ovdje vas vodim. Na mjesto gdje teču med i mlijeko.
Bosanci: EU?
Semir: Mars! Hajvani jedni...
Bosanac1: Jel to srpsko ili hrvatsko?
Bosanac2: A šta je sa bošnjacima... dobrim bošnjanim i stećcima?!
Bosanac3: Crveno je. SRPSKO JE! CCCC!
Bosanac4: ALLAHU EKBER!
Bosanac5: Što nas niko ne pita? Ugroženi samo. Sve do Venere!
Bosanac6: A DOBRI BOŠNJANI????!!!!
Imigrant sa BiH državljanstvom: ljolj

Za ovu sliku mi ništa ne pada na um. No preporučio bih da slušate pjesmu 'Sexy Motherfucker' od Princa, dok je gledate.

Slika porcije čevapa (vjerovatno neđe u Rajvosi). Jednostavno dobro izgledaju. Nemaju nikakve veze sa prijašnim slikama.

---------------------------------------------------------------------
P.S: Sve je ovo šala. Mojne mi neke ljutnje momci
  #5 (permalink)     Quote this post in a PM
Marulus's Avatar
absinthomaniac

Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.Marulus is a deity.

Moderna vremena Info
Reply With Quote
  #6 (permalink)     Quote this post in a PM
Vincent's Avatar
V for Vincent

Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.Vincent is a deity.

Quote:
Originally Posted by Plethon View Post
Ko je kojega vraga Emir Imamović Pirke? I šta mu znaći ovo 'Pirke'. Znam da je svaki drugi Imamović u BiH Historičar, no ovaj mi je za sada nepoznat. Ali eto, čini mi se da je izdao zanimljivo štivo za ove hladne zimske dane, pred kaminom u kući. Ipak... uvijek je potreban materijal za loženje

EDIT: Ovo više nema smisla od mene. Prebaci u moj posebni Produ thread!
  #7 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Wednesday, December 12th, 2007
Marulus's Avatar
absinthomaniac

Quote:
Originally Posted by Hohenheim View Post
Ko je kojega vraga Emir Imamović Pirke? I šta mu znaći ovo 'Pirke'. Znam da je svaki drugi Imamović u BiH Historičar, no ovaj mi je za sada nepoznat. Ali eto, čini mi se da je izdao zanimljivo štivo za ove hladne zimske dane, pred kaminom u kući. Ipak... uvijek je potreban materijal za loženje
Vjeojatno neki bezveznjak...i taj nejgov "humor" čini mi se previše usiljenim...

A čim mu Denis Kuljiš predstavlja knjigu, to već nešto govori.

Zanimljivo je ova Pirke-ova izjava:

Quote:
Kada bi došao do kakvih većih para – momentalno bi se penzionisao.
Ovo je rečenica koju sam dosta puta čuo od raznoraznih ljudi s "ovih prostora"...
Reply With Quote
  #8 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Thursday, December 13th, 2007
Vincent's Avatar
V for Vincent

Quote:
Originally Posted by Plethon View Post
Vjeojatno neki bezveznjak...i taj nejgov "humor" čini mi se previše usiljenim...

A čim mu Denis Kuljiš predstavlja knjigu, to već nešto govori.
Neki je novinar on, što mi odmah govori da posjeduje sposobnost da 'ukrasi' svoje rečenice. Sada se održava 'Zimski sajam knjige' u Sarajevu, i baš sam jučer vidio Pirketovu. Nije mnogo skupa. Razmišljao sam dali da je uzmem (čisto da vidim o čemu se radi). No na kraju sam za te novce uzeo bojanku sa motivima iz 'Crvenkapice' predpostavljajući da ću od toga imati veće korosti.

Quote:
Ovo je rečenica koju sam dosta puta čuo od raznoraznih ljudi s "ovih prostora"...
Da budem iskren. To je manje-više i moja filozofija. No jedino sa razlikom što do tih para ne žeim doći prevarom i lažima.
  #9 (permalink)     Quote this post in a PM
Laocoon's Avatar
Equo ne credite, Teucri. Quidquid id est [...]

Laocoon is a deity.Laocoon is a deity.Laocoon is a deity.Laocoon is a deity.Laocoon is a deity.Laocoon is a deity.Laocoon is a deity.Laocoon is a deity.Laocoon is a deity.Laocoon is a deity.Laocoon is a deity.
Default Re: Bosanske piramide i ostale lagane teme

Is it a hoax?

Sainte-Ingrid
Priez pour nous...

Reply With Quote
  #10 (permalink)     Quote this post in a PM
Marulus's Avatar
absinthomaniac

Evo ga, tu Pirke prosipa nekakve svoje mudrolije...

Quote:
Bosna je mjesto kontinuiranog kruženja gluposti

POGUBNE POSLJEDICE

Nesretna zemlja u kojoj živim mjesto je kontinuiranog kruženja gluposti u prirodi s pogubnim posljedicama. Glupost mojih junaka je još i benigna ako je usporedimo sa glupošću naroda i narodnosti BiH. Zamislite zemlju koju trećina stanovništva ruši, trećina čini sve da im bude gore, a trećina ne zna šta bi od sebe i države

Knjiga o kojoj se u zadnje vrijeme ponajviše govori i zapitkuje zove se "Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince". Autor joj je Emir Imamović Pirke, a nakladnik zagrebački AGM. Riječ je o iznimno zabavnom proznom štivu što se, premda mu je tvorac strani državljanin, savršeno uklapa u većinu trendova što zadnjih godina vladaju hrvatskom književnom scenom: em je Imamović novinar, em mu je ovo prvijenac, em ih je kao jake potencijale prepoznao Kruno Lokotar, em je posrijedi famozna "stvarnosna proza"... Više nego dovoljno za užasno ozbiljan razgovor s izumiteljem magikomičnog realizma.

Idol Dežulović

Kako to da ste roman objavili kod zagrebačkog izdavača? U zadnje vrijeme to pomalo počinje ličiti i na neki trend među piscima iz BiH...

- Ja sam imao i urednika i izdavača prije nego sam otvorio file za knjigu. Kruni Lokotaru, uredniku AGM-a, sam ispričao priču o otmici u kafani, a on me shvatio ozbiljno i godinama insistirao da je pretvorim u roman. Nije, dakle, bilo nikakvih dilema o tome ko će uređivat rukopis - od Lokotara svakako boljeg ne znam - niti o izdavačkoj kući. A trend je, ako postoji, posljedica nužde: u BiH se, za razliku od Hrvatske, plaća PDV na knjige, što izdavače drži na rubu bankrota i kada se odluče da nešto objave tiraži su minorni kao i honorari. Ne kažem da je u Zagrebu neka lova u igri, ali... Tome treba dodati i specifično bosanski, dakle krajnje neozbiljan marketinški i PR rad na promociji novih naslova ili novih autora.

Procjene kritičara stavljaju Vaš roman u blisku vezu s romanima Borisa Dežulovića i Ante Tomića. Prepoznajete li se u tom "društvu po poetici"?

- U društvu s Borisom Dežulovićem se prepoznajem po... ma, po svemu. Znamo se oko milijardu godina, razumijemo se savršeno i nekako ga baš volim. Vrijeme je i da priznam: Boro mi je, dok mi nije postao jaran, bio idol. Svako poređenje s njim doživljavam kao kompliment, a kada ga dobijem, odmah se počnem preispitivati čime sam to zaslužio. Da se ne lažemo: ja nešto tako dobro kao "Christkind" i "Pjesme iz Lore" neću napisati za života niti u meni ima toliko duše da budem ljudska veličina kao Boro. Roman "Jebo sad hiljadu dinara" sam kao redigirao i to dok sam pisao svoj, pa mi je logično da liče. Antu Tomića ne poznajem tako dobro, ali ako je nekome moja knjiga zabavna kao što je meni bio zabavan roman "Što je muškarac bez brkova" - ne umanjujem vrijednost ostalih Tomićevih tekstova, ali su "Brkovi" sjajni - onda ću se početi smatrati piscem.

Uživanje u vlastitoj propasti

Glupost i glupani su tema romana. Slažete li se s tezom, ne sjećam se više čija je, da je glupost u akciji - najjača sila u svemiru?

- Ne znam za svemir, ali u BiH definitivno jest. Nesretna zemlja u kojoj ja živim je mjesto kontinuiranog kruženja gluposti u prirodi s pogubnim posljedicama. Glupost mojih junaka je još i benigna ako je uporedimo s glupošću naroda i narodnosti BiH. Zamislite zemlju koju trećina stanovništva ruši, trećina čini sve da im bude gore, a trećina ne zna šta bi od sebe i države. Sve zahvaljujući političkim opcijama koje ti isti narodi deceniju i po fanatično podržavaju mazohistički uživajući u vlastitoj propasti.

Istovremeno s romanom lansiran je i novoskovani naziv za stil kojim ste ga pisali, "magikomični realizam". Namjeravate li i nadalje pisati prozu u tom ključu?

- Nema mi druge. Kako da pišem o zemlji dinosaurusa, krokodila i piramida? Ako neko ne razumije: dinosaurus je ubijen kod stadiona NK Čelik u Zenici, pa se ispostavilo da je riječ o kuni zlatici; mladunče krokodila je pronađeno kod Živinica, a otkriveno je da je pobjeglo iz cirkusa; dok piramidu traže u Visokom i to uz finansijsku podršku vlasti!? Svaki put kada neku bosansku pojavu sagledam bez ironije, dođe mi da se ubijem iste minute. Da bih preživio vlastitu domovinu, moram joj se smijati i zato ću, ako se čudo ne dogodi, nastaviti pisati taj, kako ga je Boro Dežulović nazvao, magikomični realizam.

Moj bosanski jezik

Kako biste sami imenovali jezik kojim je napisana ova knjiga?

- U školi sam učio srpskohrvatski jezik; živim slušajući srpski, hrvatski i bosanski, a tečno govorim sve nabrojane, ne poštujući niti jedan standard. Formalno - pišem na onome što ja smatram bosanskim jezikom, a živo mi se jebe je li to ili nije u skladu sa standardom. Važno mi je da se moji čitatelji i ja kontamo.

I poetika i oprema romana sugeriraju filmski potencijal. Blizak ste prijatelj, a ponešto ste i surađivali, s Jasmilom Žbanić i Ahmedom Imamovićem. Nadate li se ekranizaciji, postoje li kakvi planovi na tom polju?

- Prvo se nadam prodaji prava za ekranizaciju, pa kada se to dogodi, onda i angažmanu na izradi scenarija. Ahmed i ja smo čak složili i dio casting liste, a pri vrhu želja je Bojan Navojec za ulogu Gare. Volim Jacu i mislim da je beskrajno talentirana, ali njena i moja poetika nisu, čini mi se, podudarne, što ne smeta prijateljstvu i podršci, ali može smetati poslu. Ne znači, međutim, da neće biti mjesta za njenog muža Damira Ibrahimovića: čovjek je, očito, odličan producent.

Porez na niske strasti

Strastveni ste kolekcionar turbofolka. Je li vam izvorni poticaj za taj hobi fenomenološke naravi, ili više onako, za dušu?

- Turbofolkom sam postao opčinjen na prvom velikom poslijeratnom koncertu u Sarajevu. Sinan Sakić je jecao s bine, a do pasa goli mladić u trećem redu je iz džepa izvukao žilet i izrezao si ruke, dok je ekipa hitne medicinske pomoći igrala kolo u neposrednoj blizini. Od tada istražujem jedan masovan, vitalan i pametno vođen pokret naplate poreza na niske strasti. Problem je što sam se u međuvremenu malo navukao, pa ni sam ne znam gdje je granica između fenomenologije i uživanja u ludilu deformiranih zvukova s obala rijeke Ganges, pjesama o ljubavnim trouglovima, mobitelima i šampanjcu i izvođača od silikona i zmijske kože.

piše Renato BARETIĆ
[izvor]
Reply With Quote
  #11 (permalink)     Quote this post in a PM
Marulus's Avatar
absinthomaniac

Quote:
Originally Posted by Carnyx View Post
Is it an hoax?
Of course it isn\'t. I wouldn't dare to make such questions. You could be struck by a curse of certain pharao.

Last year I was there, in the surroundings of Visoko. On the spot of the alleged pyramid there is a hill and the hill has indeed a shape which looks similar to that of a pyramid.
Reply With Quote
  #12 (permalink)     Quote this post in a PM
Vincent's Avatar
V for Vincent

Quote:
Originally Posted by Carnyx View Post
Is it a hoax?
No. It's a hoha!
  #13 (permalink)     Quote this post in a PM
Rex Chroatorum's Avatar
Junior Member

Last Online: Thursday, May 8th, 2008 09:00
Rex Chroatorum has earned the respect of peers.

niko nema sto bosna imade
Reply With Quote
  #14 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Saturday, December 15th, 2007
Slavni's Avatar
Senior Member

Default Bosanske piramide i ostale lagane teme

Nego,braco Hrvati,kad probase pederi da organizuju paradu u Zagrebu,sprijecili ste ih,nego su vec slijedece godine uspjeli dok ste im vikali ''Idite u Srbiju''.Jel to zato da ih mi gazimo,kad vi niste u stanju,ili je to bilo nesto uvredljivo na nas racun?Znate kako su kod nas pokusali,jednom,i nikad vise...
''During the five years we demonstrated all that we knew and were able to do, all our powers, but also our frailties. We were united and strong, surpassing both others and ourselves. We fascinated the world, both friends and enemies, with our dignified and fervent resistance to new world order which favoured our enemies and their genocidal plans of obliterating the Serb people.''
Dr.Radovan Karadzic
Reply With Quote
  #15 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Saturday, December 15th, 2007
Slavni's Avatar
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Rex Chroatorum View Post
niko nema sto bosna imade
Niko nema sto Srbin imade,Hrvata za brata
Jel se sjecate vi ,omladino,onog Mexikanca sto je 'otkrio Troju u Hercegovini'?Troja-Gospa-Wanderland
Dr.Radovan Karadzic
Reply With Quote
  #16 (permalink)     Quote this post in a PM