Tuesday, September 4th, 2007
|
|
Senior Moderator
|
|
Last Online: 2 Minutes Ago 12:49
|
|
Riječanin Hrvatin postao Janez Janša
Quote:
KONCEPTUALIZAM Privlačnost imena slovenskog premijera
Riječanin Hrvatin postao Janez Janša
Autor VLADO ZAGORAC

Zvati se kao sadašnji slovenski premijer i predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, ovog je ljeta poželjelo troje slovenskih konceptualnih umjetnika.
U kolovozu to im je uspjelo ostvariti pa je intemedijski umjetnik Davide Grassi (37) pod novim imenom Janez Janša prije tri tjedna sklopio brak. Odluku o promjeni svog imena u Janez Janša donijeli su i ostvarili performer Žiga Kariž (34) te redatelj i publicist Emil Hrvatin (43), koji je rođen u Rijeci a živi u Ljubljani.
Da je riječ o smišljenom projektu, govori i njihov pokušaj da se učlane u Janšin SDS, a Hrvatin sada imenom Janez Janša kao glavni urednik potpisuje ugledni slovenski časopis za scensku umjetnost “Maska”.
Tog smo Janeza Janšu zatekli na berlinskom festivalu Tanz im August gdje izvodi svoj “Program! Preko i kraj” (“Program! Over and Over”), a organizatori festivala označili su ime Janša zvjezdicom s napomenom da je poznat i kao Emil Hrvatin.
“Janez Janša nije projekt. To je moje osobno ime, a u svom osobnom imenu sudjelujem sam i moja je uloga da sam to što jesam”, kaže nam Janez Janša objašnjavajući da se tako zove otkako je promijenio ime, a tako se zove zato što mu je ime i prezime Janez Janša i pod tim se imenom osjeća kao Janez Janša.
Upitan do kada će se tako zvati odgovara da to pitanje ne razumije, a kasnije objašnjava da je u svojoj oporuci napisao pod kojim je uvjetima pripravan granicu prijeći u suprotnom smjeru, od Janeza Janše ka Emilu Hrvatinu, ali o tome javno ne želi govoriti. Na sva ostala pitanja s tog područja odgovara nam da su osobne naravi i poziva se na pravo da na njih ne odgovara.
Taj je Janez Janša potkraj osamdesetih godina na ljubljanskom Fakultetu društvenih znanosti postao diplomirani sociolog, a na istom je fakultetu slovenski premijer početkom osamdesetih diplomirao na odjelu obrambenih znanosti. Sociolog Janša se dalje usavršavao na kazališnim akademijama i objašnjava da se kao umjetnik napaja iz života.
“Svaki je dan za mene nova inspiracija, novi izvor mogućnosti stvaranja. Kad iz dana u dan ne bih vidio i osjetio promjene, ne bih mogao stvarati, a cijelo me vrijeme zanima kakvu poziciju kao umjetnik imam u svijetu”, objašnjava Janša navodeći svoje scenske projekte.
Ističe da je na pitanje nemoći u zaustavljanju rata u Iraku i svih sadašnjih 26 ratova u svijetu odgovorio predstavom “Svi smo mi Marlene Dietrich FOR”. Projekt “Izbjeglički logor za građane prvog svijeta” nastao je kao negativna utopija moguće situacije da zbog proizvodnje oružja za masovno uništavanje neka potencijalna koalicija napadne SAD. Kako bi izgledali izbjeglički logori za građane najrazvijenijih zemalja, bi li i njima humanitarci iz zrakoplova bacali pokvarenu hranu?
|
[source]
Konceptualni "umjetnici" = budale.
Isto kao i onaj idiot Tomislav Gotovac koji se gol prošetao ulicom i to proglasio nekim umjetničkim "performansom". Po tom onda svatko može biti umjetnik.
|