Quote:
Originally Posted by Plethon
Zadnjih godina uočljivo je nastojanje tzv. međunarodne zajednice da s vrha forsira tzv. koncept zapadnog Balkana, to jest nekakvo prisilno zajedništvo zemalja bivše Jugoslavije, bez Slovenije, a uz nadodanu Albaniju.
|
Dobro poznata politika Engleske, Nizozemske, i svih onih država koje ne mogu prežaliti Jugoslaviju.
Iskreno, svaki takav nametani zemljopisni pojam, kao što je taj "Zapadni Balkan" kod mene izaziva gađenje i revolt. I to ne samo kod mene, nego i kod većine ljudi s kojima sam imao prilike razgovarati o tome. Tako da odsad, kad netko na forumu upotrijebi taj izraz, napomenut ću mu da je to "derogatory".

Primjetio sam da se taj "Zapadni Balkan" gotovo isključivo upotrebljava za Hrvatsku, a tek nekoliko puta sam vidio da se spominje u kontekstu Srbije i BiH. Hrvatska ima svoje ime, a to nije "Zapadni Balkan".
Slažem se da Hrvatska ne bi trebala sudjelovati u takvim pseudo-organizacijama i asocijacijama, ali može se primjetiti da su naši političari, nakon prvotnog odbijanja povezivanja sa tim pojmom, ipak donekle prihvatili taj omraženi "Zapadni Balkan", pa se sada taj pojam može naći u njihovom rječniku.
Nadalje, svako miješanje "Europskih sila" u Hrvatsku politiku je nedopustivo.
Onoga dana kad će Hrvatska imati jake vođe, a ne neke profitere i šminkere, toga dana Hrvatska će moći reći: "West Balkans? What mental institution have you escaped from?"