|
|||||||
| Register | Blogs | FAQ | Forum Rules | VB Image Host | Members List | Calendar | Search | Today's Posts | Mark Forums Read |
| South Balgarski, Hrvatski, Makedonski, Slovenščina, Srpski, etc. |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
Interesuje me kada se govori o danasnjim Crnogorcima, da li se moze utvrditi genetski nase porijeklo, od koje grupe naroda poticemo, da li smo starosjedioci na balkanu, ili smo dosli u velikim seobama Slovena na balkan, da li smo vise potomci romanizovanog stanovnistva, tracana, ilira, dacana, da li imamo imalo keltske krvi, ili pak gotske, da li smo djelimicno potomci avara, huna, i slovenskih plemena? Zasto ima toliki broj razlicitih akcenata na tako sitnoj teritoriji? Zasto na jugu crne gore ima toliko mnogo ljudi koji imaju ridju bradu, bez obzira na boju kose il ociju?
Zasto smo drugaciji od svih ostalih naroda u okruzenju? Zasto je nas mentalitet toliko specifican u odnosu na ostale jugoslovenske narode? Zasto postoje ogromne razlike u izgledu medju Crnogorcima iz razlicitih sredina? Kasnije zelim postovati veoma interesantne slike za rasnu klasifikaciju, slike cistih Crnogoraca (danasnjih naravno ) Pri tom zelim da naglasim da me ne interesuju komentari tipa "Crnopgorci su poseban narod" ili "Crnogorci su Srbi" to me ne zanima uopste, kao ni bilo kakva vrsta politickih komentara, svojstvenih svima balkanskim yugoslovenima... |
|
|||
|
Pozdrav Einarguy i dobrodošao na "Stirpes"!
Taj, kako kažeš, specifičan crnogorski mentalitet nije svojstven samo Crnogorcima, nego svim tzv. Dinarcima, može biti da je kod Crnogoraca samo jače izražen. |
|
|||
|
Срби,као и остали јужнословенски народи,су настали мешањем словенских елемената,са аутохтоним становништвом,и то је чињеница!
Не знам шта би смо то готско или аварско/хунско,требали да имамо? Велики броја акцената има,зато што је језик жива ствар,која се мења,како територијално,тако и протеком времена,а и социјално. Е,сад,мене интересује,на основу чега си то то закључио да су црногорци,као територијална,а не етничка одредница,нешто посебно различити у односу на остале са истог простора? |
|
|||
|
Quote:
Ko su dinarci, odakle su dosli, ko su njihovi reprezenti danas? Ja sam novi u ovoj oblasti, nemam bas puno znanja kad se radi o antropologiji i slicnim naukama... |
|
|||
|
Quote:
![]() |
|
||||
|
Quote:
![]() ________ "There are no facts, only interpretations." "Perhaps I know why it is man alone who laughs: He alone suffers so deeply that he had to invent laughter." ________ "Human existence must be a kind of error...it may be said of it, 'it is bad today and every day it will get worse, until the worst of all happens'. " ________ ![]() |
|
|||
|
Quote:
Посебно је питање шта су то,уопште били Готи или Авари/Хуни,и како су изгледали,да ли су били компактна етничка скупина или нису,којим су језиком говорили итд.По свему судећи,нису били компактни,и били су најобичнији племенски савези народа,потпуно разнородног етничког порекла,који су се,управо зато,и брзо распали,не оставивши неког дубљег трага у историји. Ја сам пореклом црногорац из Колашина,и мали милион пута сам био у Црној Гори,осим ако ти не сматраш црногорцима,само оне са Цетиња? Quote:
Quote:
|
|
|||
|
Da mislim da su uglavnom svi ostavili traga na nama, manje vise. Slovenska plemena su doslana balkan sa avarima u savezu s njima... (znaci nema sanse da sloveni nisu vec bili mjesavina avaroslovenska, azijati su vazda voljeli evropske zene
) tamo su zatekli sto: Rimsko stanovnistvo koje je moglo bit porijeklom od bilo kuda sirom carstva (npr, kolonisti, naseljenici, legionari) + lokalci (potomci dacana, tracana, tribala, dardanaca, ilirskih plemena, ostatke kelta i germanskih osvajaca, i ljudi koje zovemo vlasima??? ) I onda je valjda pocela asimilacija, i primanje slovenskog jezika... Dakle, tvrditi da su crnogorci slovenski narod (po krvi, ne po jeziku) je sumnjivo... Dakle pitanje je samo ko su ljudi koji su zivjeli na teritoriji Crne Gore (nasi preci valjda) kada su Sloveni dosli. Sto se tice ostalog, moje misljenje je da Crnogorci (pravi), Dalmatinci i Hercegovci imaju mnogo vise zajednickog medjusobom nego ostale Jugoslovenske grupacije. Postoje ogromne razlike u izgledu medju nama... Crnogorac iz katunske nahije (Dio stare Crne Gore) sa svojom tamnom kompleksijom nema ama bas nikakve veze sa crnogorcem npr iz Zete il Kolasina, razlike u izgledu su tako ocigledne, da je smijesno tvrditi da svi dolje imamo isto porijeklo. Tu su i Kuci (moje pleme sa majkine strane) i Cuce (moje pleme sa oceve) takodje imaju potpuno razlicito porijeklo... P.S. Sto se tice politicke diskusije o tome jesmo li Srbi ili nismo, to je potpuno nebitno Jer sada imamo svoju drzavu i ne zanima me ima li u njoj 30%, 9% ili 50% Srba, jer su svi Crnogorski gradjani u njoj htjeli ne htjeli. Zelim da se zadrzimo na diskusiji o porijeklu... |
|
|||
|
whatever, mozes smatrati Crnogorce Srbima, nemam problem s tim. Mozes i posebnom nacijom, svejedno mi je.
Ja bih zamolio da mi neko odgovori na ova pitanja koja sam postavio na pocetku posta. Dakle, prometheus ko su dinarci uopste? Zna li se genetska struktura jugoslovenskih naroda, i Crnogoraca naravno. Bilo bi mi drago I ako bi lik pod nikom "awar" odgovorio na neka od mojih pitanja takodje. Citao sam mnoge njegove postove i cijenim njegovo misljenje, kao takodje i vasa uvazena misljenja momci |
|
||||
|
Quote:
|
Na cijelom tzv. Balkanu tijekom srednjeg vijeka sačuvala se etnija Vlaha. Vlasi su govorili jednim romanskim dijalektom i zapravo su bili ostaci rimske vladavine u Iliriku. Oni su bili nekakvi romanizirani Iliri, ima teorija da je bilo i romaniziranih Kelta među njima, a ne treba zanemariti ni mogući postotak naseljenika iz Italije. Nakon dolaska Slavena oni su zapravo ostali jezični otočići u slavenskom moru. Od svojih susjeda Slavena razlikovali su se, osim po jeziku, još i po načinu života: imali su veću sklonost takozvanom transhumantnom (selilačkom) stočarstvu.
Spomena Vlaha ima na pretek us svim srednjovjekovnim državama ovog prostora. Za novo Bugarskom Carstvo Asenida (13. stoljeće) kaže se da su ga osnovali "Bugari i Vlasi". Dušanov zakon spominje Vlahe u srpskom kraljevstvu/carstvu kao posebnu pravnu kategoriju. Spominju se i u grčkim izvorima. Bilo ih je dosta i u srednjovjekovnoj Hrvatskoj i Ugarskoj. Mnogi toponimi svjedoče o njima (Durmitor, Palator, Romanija itd). Izgleda da je jedan od prostora s najvećom koncentarcijom Vlaha bila današnja Hercegovina i Crna Gora. Izgleda da su oni prilično utjecali na etnogenezu Crnogoraca, na njihove običaje i mentalitet (klanovi, plemena, transhumantno stočarstvo). Taj mentalitet je, s druge strane, prisutan i kod sjevernih Albanaca-katolika. Radi li se tu o nekakvom paleobalkanskom supstratu (čije značajke su se onda očitovale kod Vlaha, Albanaca, Crnogoraca na razne načine), o nekom prastarom predromanskom civilizacijsko-lingvističkom kompleksu? Izgleda da je mentalitet svih tzv. Dinaraca jednim dijelom nastao pod utjecajem Vlaha. |
|
||||
|
Mogli bi predloziti adminima foruma da nam glagoljicu dopuste.
![]()
![]() ________ "There are no facts, only interpretations." "Perhaps I know why it is man alone who laughs: He alone suffers so deeply that he had to invent laughter." ________ "Human existence must be a kind of error...it may be said of it, 'it is bad today and every day it will get worse, until the worst of all happens'. " ________ ![]() |
|
||||
|
Quote:
![]()