Quote:
Originally Posted by Marulus
Ipak, članak implicira da se dio Trebevića, na kojem će se graditi križ nalazi u Novom ("Srpskom"?) Sarajevu. Premda Jutarnji prišt češće nije nego što jest pouzdan izvor informacija...
Tema je zanimljiva. S jedne strane, može se reći da svatko ima pravo komemorirati svoje mrtve, u skladu sa svojom vjerskom tradicijom (u pitanju mrtvih religija je nešto što vrlo često dolazi do izražaja, što je razumljivo). S druge strane, u Bosni je to osjetljiva tema: češće se nego o komemoriranju, radi o prkošenju drugima. Podsjeća me na ono što si jednom rekao o džamiji koja se gradi nasuprot novoizgrađenoj katoličkoj crkvi premda za džamiju nema potrebe, budući da postoji već jedna u blizini koja je i onako uglavom poluprazna za vrijeme vjerske službe. Ako se dobro sjećam, čak je i zemljište posebno kupljeno da bi se na tom mjestu mogla graditi džamija, samo da bi "kontrirala" novoj katoličkoj crkvi koja se nalazi nasuprot. Ova dva slučaja podsjetila su me ujedno i na jednu Andrićevu kratku priču-esej (Andrić je bio velikosrbin, ali i on je ponekad mogao reći nešto što stoji  ), u kojoj je metaforički označio vrške minareta džamija i tornjeve katoličkih i pravoslavnih crkava kao neke šiljke iliti bodeže koji se trude jedan drugoga ubosti (premda prividno teže Nebu).
|
Ne znam kako je Trebević tačno podjeljen. Morao bih nekoga upitati.
I da, taj slučaj sa džamijom je veoma sličan, tj. isto sve (bijedne provokacije), samo što je ovo oko križa na Trebeviću u većim razmjerama.
A za to od Andrića nisam ni znao. Dobro je. Moram zpamtiti