View Single Post
  #9 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Monday, February 25th, 2008
Arthur Gordon Pym Arthur Gordon Pym is offline
Senior Moderator

Last Online: 27 Minutes Ago 10:21
Arthur Gordon Pym is a deity.Arthur Gordon Pym is a deity.Arthur Gordon Pym is a deity.Arthur Gordon Pym is a deity.Arthur Gordon Pym is a deity.Arthur Gordon Pym is a deity.Arthur Gordon Pym is a deity.Arthur Gordon Pym is a deity.Arthur Gordon Pym is a deity.Arthur Gordon Pym is a deity.Arthur Gordon Pym is a deity.
Default Re: Dinko Tomašić: "Rasa i narod"

Quote:
Originally Posted by Monolith View Post
Ovo je jako bitno. Prirodna selekcija je temeljni razlog svih razlika između ljudskih rasa. Ako se ljudi iz tog kenijskog plemena generacijama izlažu takvim uvjetima života koji uključuju trčanje, evolucija će se pobrinuti da im potomci razviju tjelesne prednosti na tom području. Mislim da je to jedan od osnovnih mehanizama koji se brinu za opstanak vrste. I upravo iz te prilagodbe proizlazi različit izgled ljudi(rasa).
Da, slažem se, prirodna prilagodba je isto prisutna, kod nekih karakteristika. A kod nekih drugih se možda radi o načelu da oni koji su najbolji u nečem što dotična zajednica smatra važnim dobiju i najviše mogućnosti da imaju potomstvo. Recimo, ako će dobar trkač u tom imaginarnom plemenu, zato što će biti ugledan član zajednice, imati više mogućnosti za veći broj potomstva (možda i od više žena), onda će postojati veća mogućnost da postoji i veći broj dobrih trkača njegovih potomaka (nekakav gen za brzo trčanje će naslijediti od njega).

Premda kod nekih karakteristika možda vrlo brzo može doći do involucije (tj. nestanka nekih karakteristika stečenih prirodnom prilagodbom, primjerice brzog trčanja, ako za njim više nema potrebe), promijene li se okolnosti života. Kod boje kože sigurno ne, ili vrlo sporo, jer je to nastajalo tijekom jako dugog vremena, ali kod nekih stvari to može brzo nestati.

Ja pak, kad sam rekao selekcija, prvenstveno sam mislio na društvenu selekciju. Neko društvo/zajednica promiče neku djelatnost, pa će onda oni najbolji u tomu doći u prvi plan, dok će oni koji nisu dobri u tom ostati na nižim stepenicama zajednice.

Premda za neke stvari mi baš nije jasno kako bi se one mogle genetski prenositi na potomstvo. Npr. sklonost znanju i učenosti, koju sam spomenuo. Prije će biti da se takva sklonost prenosi odgojem, preko nekakve ideje prisutne u obitelji, u kojoj se odgajaju djeca od najranije dobi. Kad kažem obitelj, ne mislim dakako na modernu nuklearnu obitelj, nego na proširenu obitelj koja je prevladavala u većini zajednica i civilizacija sve do modernog doba.
Reply With Quote