Quote:
Originally Posted by Marulus
Eh, Hoha. Balkan? Kažeš Balkan?
|
Ma ne kažem
Šalim se, nravno da sam rekao 'balkan', ali ta rijec nema za mene nikakvu tezinu. Ovaj moj post zadnji sam napisao u nekakvom stanju ljutnje, te mi je 'balkan' prva rijec koja mi je pala na pamet. Prije sam mislio na ex-Yu podrucje, koje mi je svakim danom sve manje i manje jasno.
Ma uglavnom, pod pritiskom strasti i vremena pogresan izbor rijeci. Izvinjavam se.
Ali hvala za taj slučaj u Švicarskoj koji si naveo. Ponovno... veoma 'interesantna' situacija. heh
Da. Baš jučer je jedan momak, 20 godina, dobio metak u glavu, od svoga vršnjaka. Eno... doktori se bore za njegov zivot. Desilo se to u jednom istaknutom i posječenom Sarajevskom nocnom klubu, u koji i ja izlazim, i koji bi inace trebao vaziti za 'kulturnija' mijesta u gradu.
Prije nekoliko dana su dva momka (cigani-Romi/kako god) presrela neku staricu ispred lifta i zapalili je. Podlegla je povredama u bolnici. itd.
A kada se samo sjetim svog srednjoskolskog vremena... koliko
boksera, nozeva, tuca... heh
Quote:
Očito je da se u ovom slučaju ne radi o nacionalnoj netrpeljivosti jer, kako i sam kažeš, niti su se poznavali, a i po imenu ne bi bilo jasno koje je nacionalnosti (mnogo Bošnjaka nosi ime Denis, nije neki Ivica, Frane ili Ante, nekakvo hrvatsko ime). Zašto mediji ističu "Bošnjaci ubili Hrvata", ne znam . A on čak i nije bio "čisti" Hrvat. Ja mislim da će to prije biti čista glupost i propust, nego namjera. "Hrvatske" medije uopće nije briga ni za Hrvate, ni za Hrvatsku, ni za Bošnjake, i ni za koga, osim za njihove sebične interese.
Ako je ovo izričito spominjanje nacionalnosti napravljeno s namjerom, onda ne znam s kakvom. Ne postoji nikakvo zaoštravanje odnosa s Bošnjacima na službenoj razini.
Ma vjerujem, uostalom i sam direktor tog katoličkog centra je rekao takvo nešto.
Samo jednu stvar ti kažem: dnevnik.hr (koji je dio NoveTV) i slični mediji, sve ako ovako nešto rade i namjerno, to ne rade zato što bi bili "ultrahrvatski" (jer to nisu, prije su antihrvatski), nego zato što služe nekim prizemnim interesima moćnika politike (netko im prišapnuo da treba zaoštravati s Bosnom, tko zna iz kakvih razloga, možda iz nekakvih koji nemaju nikakve veze s hrvatskim interesima, nego s nekim stranim geopolitičkim interesima, neću sad ulaziti u teorije urota i slično). A sve da to i radi iz nekog "ultrahrvatstva" (što je poptuno isključeno), takvo lažno "hrvatstvo" (koje se temelji na lažnim optužbama i potpirivanju niskih strasti) ne bih podržavao, mislio bih da je to kriv način štićenja hrvatskih nacionalnih interesa.
|
Necu na svaki dio odgovoriti posebno, jer se ponavlja, kako sam se i ja ponavljao pisuci prosli post
Kratko receno, odgovrio si mi dovoljno sa: "Samo jednu stvar ti kažem: dnevnik.hr (koji je dio NoveTV) i slični mediji, sve ako ovako nešto rade i namjerno, to ne rade zato što bi bili "ultrahrvatski" (jer to nisu, prije su antihrvatski)..."
Znam da ne postoje nikakve tenzije, a još manje ima potreba za tenzijama izmedju Bošnjaka (i ako se ja ne smatram jednim) i Hrvata, a posebno ne u Sarajevu.
Samo sam se zapitao koji to bolesni um moze smrt jednog djecaka iskoristiti da bi dosao do svoga sebicnog cilja. Samo sam se pitao na sta je ljudsko drustvo, u globalu, spalo. Nisam ni mislio da ovo ima veze sa hrvatstvom Hrvata, nego iskljucivo sa 'Dnevnik.hr' portalom i tim... egocentricnim monstrumima iza njega.
Quote:
|
Kod "hrvatskih" medija u Hrvatskoj imaš obrnuti fenomen. Npr. kad neki Hrvat u nekadašnjim okupiranim područjima Hrvatske baci makar i grumen zemlje na neku kuću Srba-povratnika, razdreče se sve novine i TV i odbori za ljudska prava o tom kako "Hrvati malteretiraju jadne Srbe". A često se ne mora raditi ni o kakvoj nacionalnoj netrpeljivosti, nego možda o nekoj seoskoj svađi oko, što ja znam, međe ili tako nečega. S druge strane, prije nekoliko dana neki Srbin ubio taksista Hrvata u okolici Benkovca i nikom ništa, ne bruje mediji. Nije jasno je li se radilo o etničkoj netrpeljivosti u ovom konkretnom slučaju ili ne.
|
Zanimljivo, zar ne? Mrzim to. Kada se odigrala prijateljska nogometna utakmica izmedju Hrvatske i BiH, bila je jedna tuča ovdje u Sa, između riječana i sarajlija. Kada za to saznadoh, znao sam sta ce mediji napisati: 'Hrvati se potukli sa Bošnjacima'! Nije niko spomenuo da je medju tim 'Bošnjacima' bilo i Hrvata iz Sarajeva, znaci ponovno cisto huliganstvo, a nacionalizam ni na vidiku (to mogu garantovati jer poznajem osobno ucesnike tuce). Takodjer niko nije spomenuo da su se 99 % ostalih navijaca iz obje drzave ponasali bratski, i druzili u jednoj ugodnoj atmosferi.
Hvala.
I mnogo hvala na opsirnom odgovoru!