View Single Post
  #8 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Saturday, February 9th, 2008
Marcus Marulus's Avatar
Marcus Marulus Marcus Marulus está offline
Senior Moderator

Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.Marcus Marulus is a deity.
Default Re: Bolonjski proces u hrvatskom obrazovnom sustavu

Quote:
Originally Posted by Pro Patria View Post
Na većini faksova je ovo tek treća godina Bolonje.

Nego... Moji dojmovi koje imam s Bolonjom su pozitivni.

Na mom faksu (TVZ) promjene su više estetske prirode jer smo ionako prije bili trogodišnji studij tako da nije došlo do kračenja programa. Znam kako je još na FER-u. Taj faks jest postao lakši i trebao je postati jer je smiješno da svaki peti ili deseti student uspije dati prvu godinu radi matemate ili fizike, a želi studirati računarstvo.

Ovo o čemu ti govoriš je krivica određenih profesora, ne sustava.
Ha, čuj, ponegdje, na nekim fakultetima možda situacija i nije toliko loša. Možda su se neke promjene na bolje mogle provesti na nekim fakultetima i bez uvođenja tog sustava u cijelosti, tako da se izbjegnu negativni utjecaji na većinu fakulteta.

Quote:
Originally Posted by Hohenheim View Post
Pa radi se o cjelokupnosti slike Bolonjskog obrazovanja. Čemu onda najefikasniji sustav obrazovanja na svijetu ako profsori nisu sposobni da ga primjene kako treba?
Tko kaže da je najefikasniji sustav na svijetu? Mnoga europska sveučilišta naprosto odbijaju provesti bolonjski proces. To mogu sebi dopustiti zbog nekih pravila o autonomiji sveučilišta i sl. I što uopće znači "efikasno" u ovom kontekstu? To je vrlo rastezljiv pojam. Nešto što je efikasno za više tehničke škole, možda nije efikasno za druge fakultete itd. Tomu je možda trebalo pristupati od slučaja do slučaja, a ne prihvatiti tu Bolognu kao nekakvu svetinju, u njezinoj cijelosti, bespogovorno. A to se upravo napravilo.