View Single Post
  #9 (permalink)     Quote this post in a PM
Old Friday, April 13th, 2007
einarguy einarguy está offline
Inactive Member

Last Online: Friday, May 11th, 2007 23:52
einarguy 's reputation has not travelled afar.
Default Re: Etnogeneza Crnogoraca?

Da mislim da su uglavnom svi ostavili traga na nama, manje vise. Slovenska plemena su doslana balkan sa avarima u savezu s njima... (znaci nema sanse da sloveni nisu vec bili mjesavina avaroslovenska, azijati su vazda voljeli evropske zene ) tamo su zatekli sto: Rimsko stanovnistvo koje je moglo bit porijeklom od bilo kuda sirom carstva (npr, kolonisti, naseljenici, legionari) + lokalci (potomci dacana, tracana, tribala, dardanaca, ilirskih plemena, ostatke kelta i germanskih osvajaca, i ljudi koje zovemo vlasima??? ) I onda je valjda pocela asimilacija, i primanje slovenskog jezika... Dakle, tvrditi da su crnogorci slovenski narod (po krvi, ne po jeziku) je sumnjivo...
Dakle pitanje je samo ko su ljudi koji su zivjeli na teritoriji Crne Gore (nasi preci valjda) kada su Sloveni dosli.
Sto se tice ostalog, moje misljenje je da Crnogorci (pravi), Dalmatinci i Hercegovci imaju mnogo vise zajednickog medjusobom nego ostale Jugoslovenske grupacije.

Postoje ogromne razlike u izgledu medju nama... Crnogorac iz katunske nahije (Dio stare Crne Gore) sa svojom tamnom kompleksijom nema ama bas nikakve veze sa crnogorcem npr iz Zete il Kolasina, razlike u izgledu su tako ocigledne, da je smijesno tvrditi da svi dolje imamo isto porijeklo. Tu su i Kuci (moje pleme sa majkine strane) i Cuce (moje pleme sa oceve) takodje imaju potpuno razlicito porijeklo...

P.S. Sto se tice politicke diskusije o tome jesmo li Srbi ili nismo, to je potpuno nebitno Jer sada imamo svoju drzavu i ne zanima me ima li u njoj 30%, 9% ili 50% Srba, jer su svi Crnogorski gradjani u njoj htjeli ne htjeli. Zelim da se zadrzimo na diskusiji o porijeklu...
Reply With Quote